Утре Конституционният съд решава съдбата на конституционните промени

0
Президентът и депутати оспорват новите разпоредби в основния закон
Президентът и депутати оспорват новите разпоредби в основния закон Снимка: БГНЕС

Президентът и депутати оспорват новите разпоредби в основния закон

Утре, 26 юли, Конституционният съд ще проведе заседание, на което ще разгледа валидността на последните изменения в Конституцията. Това са шестите по ред промени в основния закон на Република България, които бяха приети от Народното събрание в края на 2023 година.

Според информация, публикувана на сайта на съда, делото е образувано по искане на президента Румен Радев и на група депутати от 49-ото Народно събрание. Президентът е оспорил законността на определени разпоредби, свързани със съдебната власт, докато депутатите искат отмяна на цялата конституционна реформа.

Конкретно, Румен Радев е атакувал промените в членове от 64 до 130 на Конституцията, които включват редица разпоредби, свързани с функционирането на държавната власт и правосъдната система. Депутатите, от своя страна, настояват за отмяна на измененията, които засягат ключови аспекти от правомощията и структурата на изпълнителната и законодателната власт.

В дневния ред на заседанието е включено и конституционно дело, свързано с искане от страна на главния прокурор за установяване на противоконституционност на някои разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Съдът ще разгледа и тези въпроси в утрешното си заседание, което ще започне в 10:00 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари