Румен Радев: Няма да участвам в долнопробни конспирации и медийни димки!

3
Президентът отрече обвиненията на Делян Пеевски за намеса в делата на ДПС
Президентът отрече обвиненията на Делян Пеевски за намеса в делата на ДПС

Президентът отрече обвиненията на Делян Пеевски за намеса в делата на ДПС

Президентът Румен Радев категорично отрече обвиненията на председателя на ДПС - Делян Пеевски, че държавният глава има роля в разцепването на Движението за права и свободи. В свое изказване, Радев подчерта, че не се меси във вътрешните дела на нито една партия и няма намерение да се включва в „долнопробни конспирации и медийни димки“. Това заяви президентът в отговор на коментарите на Пеевски.

Радев добави, че е нормално хора, които не могат да управляват собствените си партии, да проявяват нервност, когато имат амбиции да управляват държавата. Той изрази съжаление, че медиите прекалено дълго време се занимават с личните тревоги и вълнения на „въпросния господин“, които по думите на президента се представят като обществен въпрос. Радев нарече тези изявления „лична драма“, която предстои да достигне своята развръзка.

На въпрос за твърдението на Пеевски, че Радев иска нов председател на парламента, който да стане следващият служебен премиер, президентът отговори с категорично „Не мога да коментирам фантазиите на други хора. В конспирации не участвам.

Преди това, Делян Пеевски обвини Радев, че е разцепил ДПС, наричайки държавния глава „Мистър Кеш“. Според Пеевски, има две части на ДПС - една, която е под влиянието на „Мистър Кеш“, и друга, която е ръководена от самия Пеевски. „Друго ДПС няма. Другите са служители на Радев“, заяви Пеевски и добави, че президентът командва всички.

Пеевски съобщи още, че вчера държавният глава се е опитал „през пионките си от ПП-ДБ“ да организира сваляне на председателя на парламента Рая Назарян.

Президентът подчертава ограничените възможности за избор на служебен министър-председател

Президентът Румен Радев изрази сериозна загриженост относно последните промени в конституцията и решенията на Конституционния съд, които според него водят до сериозни проблеми в управлението на държавата. Той подчерта, че възможностите за избор на служебен министър-председател стават все по-ограничени, което създава значителни затруднения в управлението на страната.

Радев отбеляза, че „домовата книга става все по-къса“, като все повече хора отпадат от нея. Той посочи, че веднага след обявяването на промените, някои лица като заместника на омбудсмана си подадоха оставката, а други публично заявиха, че не могат да поемат тази отговорност. Президентът подчерта, че това е сериозна длъжност, която изисква компетентни хора на ръководни позиции, а сега списъкът с възможни кандидати се стеснява.

Президентът също така изрази недоволство от някои министри в предишното правителство, като заяви, че ако той ги назначаваше, те не биха били избрани. „Отговорност за тези назначения и промени имат тези, които промениха конституцията, защото списъкът става все по-малък, възможностите на практика липсват за избор. Това е огромният проблем - няма възможности за избор на министър-председател“, каза Радев.

Той също така отбеляза, че промените в конституцията изкривяват функциите на важни институции като Българската народна банка, Омбудсмана и Сметната палата. Според него, когато се избират хора за тези позиции, ще се мисли и за възможността те да бъдат избрани и за министър-председател, което изкривява функциите на тези институции.

Цялостната оценка за този експеримент с шестата поправка на конституцията е, че не само не постигна съдебна реформа, но и съществено разклати конституционните устои на държавата“, коментира президентът. Той подчерта, че въпреки промените, няма реална съдебна реформа, а същевременно има управление без политическа отговорност.

Президентът изрази също така загриженост, че хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат депутати, което им позволява да избират министри и да вземат важни решения за националната сигурност. Радев подчерта, че обикновено Народно събрание не може да променя правомощията на главния прокурор, но има право да ограничава правомощията на държавния глава.

Румен Радев направи тези изказвания по време на тържествената церемония по връчването на дипломи на офицерите от "Випуск 2024 - Цар Симеон Велики" на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари