Колко ще ни платят, ако се трудим през почивните дни на септември

0
Какви са правилата за заплащане на труд в дните на официални празници и почивни дни?
Какви са правилата за заплащане на труд в дните на официални празници и почивни дни?

Какви са правилата за заплащане на труд в дните на официални празници и почивни дни?

С началото на септември и открития учебен сезон идва и краят на летните отпуски, но не и на възможностите за почивка. Празниците през този месец предлагат различни възможности за отдих: на 6 септември, денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, ще почиваме три дни, благодарение на петъчния ден. А на 22 септември, когато отбелязваме Обявяването на независимостта на България, ще почиваме в понеделник, 23 септември, тъй като самият празник се пада в неделя.

Но какво се случва, ако сте на работа по тези почивни дни? Инспекцията по труда предоставя важни разяснения относно заплащането за работа през официални празници. Според Кодекса на труда, когато официален празник съвпада със събота или неделя, първият или първите два работни дни след него са неприсъствени. Така 23 септември ще бъде почивен ден. Работата през тези почивни дни трябва да бъде заплатена с увеличение от 75%, ако е извънредна. При работа на официален празник, който е 6 септември или 22 септември, заплащането трябва да бъде двойно. Ако трудът е и извънреден, възнаграждението достига минимум четворен размер.

Работещите при ненормиран работен ден или със систематично отчитане на работното време ще получат двойно възнаграждение за работа в официален празник, а трудът им ще се счита за извънреден и ще бъде възлаган само със заповед на работодателя, която трябва да бъде предоставена поне 24 часа преди началото на работата. Работещите по график, с сумирано изчисляване на работното време, имат право на двойна надница при работа в празничен ден.

През седемте месеца на 2024 година Инспекцията по труда е установила над 12 000 нарушения в заплащането на труда. От тях 5195 са свързани с допълнителните възнаграждения за труд през официални празници и извънреден труд. Отбелязани са 859 нарушения по отношение на заплащането на труда по време на официални празници и 287 нарушения на правилата за извънредния труд.

„Работниците и служителите трябва да разполагат с писмени доказателства за работата си през празничните и неприсъствени дни, като заповед за възлагане на извънреден труд или поименен график. Това ще улесни контрола от страна на Инспекцията по труда и ще осигури по-ефективна защита на правата на работниците,“ подчертават от институцията.

Подробна информация за подаване на сигнали и консултации може да се намери на сайта на ГИТ в рубриката „Административно обслужване“ или на националния телефон на Агенцията - 0700 17 670.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари