Кои са кандидатите за еврокомисар?

0
7 са кандидатите в борбата за място в Брюксел
7 са кандидатите в борбата за място в Брюксел Видео: NOVA

7 са кандидатите в борбата за място в Брюксел

Всички партии в Народното събрание на България издигнаха своите кандидати за поста на български еврокомисар. Служебният премиер Димитър Главчев получи седем номинации, от които до края на седмицата ще трябва да изпрати две предложения - една жена и един мъж - в Брюксел. От тези две кандидатури, Европейската комисия ще избере единственият български представител в новия състав.

Срещи с кандидатите и вътрешни противоречия

Димитър Главчев вече проведе срещи с трима от кандидатите - Екатерина Захариева, предложена от ГЕРБ-СДС, Велислава Петрова от „Има такъв народ” и Искра Михайлова от ДПС. Около номинацията на Михайлова обаче възникнаха въпросителни. Евродепутатът Илхан Кючук заяви, че предложението за нея идва лично от Делян Пеевски, а не е резултат на колективно решение от страна на ДПС. Това породи вътрешнопартийни напрежения, като се очакват допълнителни разговори и обсъждания.

Юлиян Попов ще бъде номинацията на „Продължаваме промяната – Демократична България“, а Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова на БСП. „Възраждане“ излъчи кандидатурата на Виктор Папазов.

Петък е крайният срок, в който премиерът трябва да вземе своето решение и да изпрати двете кандидатури в Брюксел. Въпреки интензивните преговори и политически маневри, засега няма яснота кои двама от седемте кандидати ще бъдат избрани.

Потенциален ресор за България

Неофициални източници съобщават, че България може да получи ресора „Регионална политика“ в новата Европейска комисия. Дискусиите за разпределението на ресорите обаче все още са в ход. По правило ресорът за всяка страна членка се определя според експертизата на предложените кандидати, което създава допълнителен натиск върху избора на българския представител.

Очаквания и следващи стъпки

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, трябва да обяви състава на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември. След това всички кандидати за еврокомисари ще преминат през официални препитвания в съответните комисии на Европейския парламент. Едва след одобрението на евродепутатите, новите еврокомисари ще могат да встъпят в длъжност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    С Русе в сърцето
    Предлагаме нашият за ресор Семейство, разводи, правене на деца. Много опит има.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари