Тиери Бретон: Подавам оставка от поста си на европейски комисар

0
Урсула фон дер Лайен е поискала от Франция да предложи нов кандидат
Урсула фон дер Лайен е поискала от Франция да предложи нов кандидат Снимка: EPA-EFE / OLIVIER HOSLET

Урсула фон дер Лайен е поискала от Франция да предложи нов кандидат

В изненадващ обрат на събитията, френският еврокомисар Тиери Бретон обяви своята оставка от Европейската комисия (ЕК) в открито писмо, публикувано рано тази сутрин. Бретон, който отговаряше за вътрешния пазар на Европейския съюз (ЕС), разкри шокиращи детайли относно предполагаем натиск от страна на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен върху Франция да предложи друг кандидат на негово място, информира БГНЕС.

В емоционалното си послание Бретон споделя, че е научил за това лобиране "преди няколко дни", докато Фон дер Лайен е финализирала състава на новата Комисия. Той пише: "Преди няколко дни, в последния момент от преговорите за състава на бъдещата Комисия, Вие помолихте Франция да оттегли името ми - по лични причини, които в нито един случай не обсъдихте директно с мен - и предложихте като политически компромис уж по-влиятелен портфейл за Франция в бъдещия състав на ЕК. Сега ще Ви бъде предложен друг кандидат".

Тази неочаквана развръзка идва в момент, когато се очакваше Бретон да получи ключова роля в предстоящата Комисия, като дори се спекулираше за възможността да заеме поста на заместник-председател. Вместо това, той се оказа в центъра на политическа буря, която повдига въпроси за прозрачността и процесите на вземане на решения на най-високо ниво в ЕС.

В своето писмо Бретон подчертава, че през последните пет години е работил "над националните и партийните интереси" като комисар по въпросите на вътрешния пазар, определяйки това като "чест". Въпреки това, той категорично заявява: "Въпреки това, в светлината на тези събития - още едно свидетелство за съмнително управление - стигнах до заключението, че не мога повече да изпълнявам задълженията си в Комисията. Ето защо подавам оставка от поста си на европейски комисар, която влиза в сила незабавно".

Оставката на Бретон идва в критичен момент за Европейската комисия, която се подготвя за нов мандат. Този инцидент повдига сериозни въпроси относно процесите на избор и назначаване в институцията, както и за вътрешните динамики на власт, които могат да повлияят на формирането на бъдещата политика на ЕС.

Очаква се това внезапно напускане да предизвика широк отзвук както в Брюксел, така и в столиците на държавите-членки, особено в Париж. Френското правителство все още не е коментирало ситуацията, но се очаква да направи изявление в близко бъдеще относно възможния заместник на Бретон.

Европейската комисия също не е излязла с официална позиция по въпроса, но предстоящите дни несъмнено ще бъдат изпълнени с интензивни дискусии и спекулации относно бъдещето на институцията и потенциалното въздействие на тази оставка върху европейската политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари