КНСБ: Цените в България се доближават до средните в ЕС

1
Месечната издръжка на живот за един работещ в България е 1453 лева
Месечната издръжка на живот за един работещ в България е 1453 лева Снимка: Dunavmost

Месечната издръжка на живот за един работещ в България е 1453 лева

Издръжката на живот за двама възрастни с едно дете до 14 години през юни достигна 2615 лева, според последните изчисления на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

За един работещ човек, месечната издръжка е изчислена на 1453 лева, като само за храна са необходими 572 лева.

Минимално намаление на издръжката на тримесечна база

За първи път от десет години насам, Институтът за социални и синдикални изследвания отбеляза минимално намаление от 1 лев на издръжката на живот на тримесечна база. Въпреки това, на годишна база, от юни миналата година до юни тази година, доходът, необходим за издръжка на тричленно семейство, се е увеличил с 91 лева, а за един работещ – с 51 лева.

Тези данни показват, че въпреки минималното тримесечно намаление, общите разходи продължават да растат. Високите цени на основни стоки и услуги от миналата година продължават да оказват влияние върху издръжката на живот, въпреки някои задържания и дори намаления на цените през последното тримесечие.

Заплатите не покриват нуждите за издръжка

Според КНСБ, 62% от работещите в България не достигат заплатата, необходима за издръжка. Около 30% от наетите получават заплата до 1000 лева, което е далеч под изчислената необходима сума за покриване на основните разходи.

Това несъответствие между заплатите и необходимите разходи за издръжка е сериозен проблем за голяма част от българското население. Въпреки увеличенията на минималната работна заплата през последните години, те не са достатъчни да компенсират натрупаната инфлация и растящите разходи за живот.

Цените се доближават до средните нива за ЕС

КНСБ отбелязва, че цените в България през последните години са се доближили до средните нива за Европейския съюз. Въпреки това, темпът на увеличаване на минималната работна заплата у нас не е достатъчен да покрие натрупаната инфлация и да осигури необходимите средства за издръжка на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари