Любомир Костов: Вероятно до 1-2 месеца ще изпълним критериите за еврозоната

0
КНСБ предлага мерки за увеличаване на приходите на гражданите
КНСБ предлага мерки за увеличаване на приходите на гражданите

КНСБ предлага мерки за увеличаване на приходите на гражданите

Старши икономистът на КНСБ Любомир Костов изрази оптимизъм относно икономическото състояние на страната и перспективите за присъединяване към еврозоната. В свое изказване той подчерта, че настоящите икономически показатели създават благоприятни условия за повишаване на доходите на българите.

Инфлацията - двуостър меч

Според Костов, умерените нива на инфлация от един-два процента имат двояк ефект. От една страна, това приближава България до изпълнението на критериите за членство в еврозоната. От друга, дава възможност на гражданите да посрещат по-лесно ежедневните си нужди и води до увеличаване на реалната им покупателна способност.

"Слава богу доживяхме инфлация с умерени равнища от процент-два. От една страна, това ни доближава до еврозоната и вероятно до 1-2 месеца ще изпълним критериите. От друга страна, дава глътка въздух на хората да могат да посрещат своите основни нужди и да им се вдига реалната покупателна способност," заяви Костов по bTV.

Призив за повишаване на доходите

Икономистът призова за активно обсъждане на темата за увеличаване на доходите. "Сега е време всички работещи да започнат да говорят, че доходите ще нарастват, за да започнат да нарастват," подчерта той.

Икономически предпоставки за ръст

Костов изтъкна редица положителни икономически показатели, които създават условия за повишаване на доходите:

  • Ръст на средната заплата в частния сектор с около 17% през второто тримесечие
  • Рекордно висок коефициент на заетост
  • Рекордно ниско равнище на безработица
  • Продължаваща нужда от работна ръка в бизнес сектора

Ролята на минималната работна заплата

Икономистът подчерта значението на минималната работна заплата за стимулиране на икономиката: "Минималната заплата стимулира потреблението, оттам и икономическия растеж, намалява неравенствата, изкарва хората от бедност и ги доближава до заплатата за издръжка."

Перспективи за бъдещето

Костов изрази увереност, че при провеждане на адекватна политика по доходите както в държавния бюджет за 2025 година, така и в частния сектор, българите ще станат по-богати.

Предложения за увеличаване на приходите

За да се увеличат приходите на гражданите, икономистът предлага:

  1. Повишаване на максималния осигурителен доход
  2. Увеличаване на данъка върху дивидентите
  3. Премахване на диференцираните ставки за ресторантьорския бранш и хлебопроизводството
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари