Китай планира мисия до Марс

0
Пробив в световните усилия за изследване на Червената планета
Пробив в световните усилия за изследване на Червената планета

Пробив в световните усилия за изследване на Червената планета

Китай се подготвя за амбициозна космическа мисия, която цели да донесе проби от Марс на Земята в рамките на следващите четири години, съобщава ДПА. Това би било първият успешен опит за връщане на материал от Червената планета и ще отбележи нова страница в световната космическа история.

До момента никоя държава или частна компания не е успяла да изпълни подобна задача. Въпреки че проби от Марс са събирани и данни са изпращани обратно на Земята, реално връщане на материал все още не е постигнато.

Мисията "Тянвън-3" ще бъде реализирана с помощта на две ракети носители "Лонг Марч 5", които ще бъдат изстреляни поотделно. "Марс е значително по-далеч от Луната, а сегашните възможности за транспорт на нашите ракети са ограничени, което налага използването на две изстрелвания за успешното изпълнение на мисията за връщане на пробите", обяснява Лю Цзичжун, част от екипа по проекта, по време на конференция в Хъфей, Източен Китай.

През 2020 година Китай успешно изпрати марсоход до Марс в рамките на мисията "Тянвън-1", която отбеляза важен напредък за китайската космическа програма. Този път учените имат по-големи амбиции – те искат не само да изследват Червената планета за признаци на живот, но и да вземат проби от повърхността, атмосферата и да извършат дълбоко сондиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари