Китай планира да изпрати астронавти на Луната до 2030 година

0
Екипажът ще носи специално изработени скафандри
Екипажът ще носи специално изработени скафандри Снимка: БГНЕС

Екипажът ще носи специално изработени скафандри

Китай с амбициозна стъпка към Луната - представи иновативен скафандър за бъдеща мисия.

Китайската космическа програма отбеляза значителен напредък в стремежа си да изпрати астронавти на Луната до 2030 година. Страната представи специално разработен скафандър, който ще бъде използван по време на планираната мисия. Това събитие се очертава като ключов момент в развитието на космическата програма на Китай.

Китайската пилотирана космическа агенция (CMSA) демонстрира през уикенда новия червено-бял костюм, проектиран да устои на екстремните условия на лунната повърхност. Скафандърът е създаден да защитава астронавтите от резките температурни колебания, високите нива на радиация и лунния прах, като същевременно осигурява необходимата подвижност за изпълнение на различни задачи на Луната, съобщават държавните медии.

Сред иновативните характеристики на костюма са вградена камера за близки и далечни разстояния, операционна конзола и специален визьор на каската, защитен от отблясъци. Държавната телевизия CCTV излъчи видеоматериал, в който известните китайски астронавти Джай Жиган и Уанг Япин демонстрират възможностите на скафандъра, включително навеждане и изкачване на стълби.

Представянето на новата технология привлече вниманието на международната общност, включително и на главния изпълнителен директор на SpaceX, Илон Мъск. Той сподели видеоклипа в социалната мрежа X, коментирайки скоростта на развитие на китайската космическа програма в сравнение с тази на САЩ.

Експертите подчертават необходимостта от специално разработен костюм за лунните условия, които се различават значително от тези на китайската орбитална космическа станция "Тянгун". Луната представлява изключително предизвикателна среда с температури, вариращи от 121°C през деня до -133°C през нощта в близост до екватора.

Жицян, заместник-главен конструктор на системите за астронавти в Китайския център за изследване и обучение на астронавти, подчерта сложността на лунната среда: "За разлика от мисиите в ниска околоземна орбита, астронавтите ще бъдат в сурова естествена лунна среда по време на лунните извънземни дейности. Сложните фактори на околната среда, като висок вакуум и ниска гравитация, лунен прах и лунна почва, сложен релеф на лунната повърхност, високи и ниски температури и силна радиация, ще окажат значително влияние върху работата и защитата."

Дизайнът на костюма също привлече внимание, като червените ивици на горните крайници са вдъхновени от древното китайско изкуство, а тези на долните наподобяват пламъци за изстрелване на ракети. Дизайнерът Уан Чунхуей отбеляза, че пропорциите на костюма ще придадат на астронавтите величествен вид при кацането на Луната.

Китай вече е обявил имената на космическите кораби за лунната мисия - "Mengzhou" (Кораб на мечтите) за космическия кораб и "Lanyue" (Прегръщане на Луната) за спускаемия апарат. Тази мисия е част от по-мащабните планове на Китай, включващи създаването на международна лунна изследователска станция на южния полюс на Луната до 2040 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари