Преди 55 години Нийл Армстронг и Едуин "Бъз" Олдрин стъпиха на Луната

0
Мисията отбелязва нова ера в изследването на космоса
Мисията отбелязва нова ера в изследването на космоса Снимка: NASA

Мисията отбелязва нова ера в изследването на космоса

На днешния ден преди 55 години астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин направиха първите стъпки на Луната, което бележи един от най-големите триумфи на човечеството в космическото изследване. На 20 юли 1969 г., те се прилуниха в "Морето на спокойствието" - огромна равнина на лунната повърхност, осъществявайки мисията „Аполо-11“. Този исторически момент остана завинаги запечатан в паметта на света с думите на Армстронг: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“.

Историческата мисия „Аполо-11“

Мисията „Аполо-11“ започва с изстрелването на 16 юли 1969 г., когато екипажът - състоящ се от Нийл Армстронг, Едуин „Бъз“ Олдрин и Майкъл Колинс - се отправя към Луната. На екипажа са необходими четири дни, за да достигнат лунната орбита. На 20 юли 1969 г. в 20:17 часа по Гринуич, лунният модул „Ийгъл“, с Армстронг и Олдрин на борда, успешно се прилунява.

Първите стъпки на Луната

Няколко часа по-късно, на 21 юли в 2:56 часа по Гринуич, Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на лунната повърхност. Бъз Олдрин го последва след 50 минути, добавяйки към историческия момент. Докато Армстронг и Олдрин изследват повърхността, третият член на екипажа - Майкъл Колинс, остава в окололунна орбита в командния модул „Колумбия“, който осигурява връщането на Земята.

Завръщането на Земята

След успешното изпълнение на задачите на Луната, екипажът на „Аполо-11“ се завръща на Земята на 24 юли 1969 г. Мисията завършва с триумф и отбелязва нова ера в изследването на космоса.

Наследството на „Аполо“

От последната мисияАполо“ през 1972 г., човек не е кацал на Луната. През следващите десетилетия до днес, изпращани са само автоматични апарати, които продължават да изследват нашия естествен спътник. Въпреки това, първото кацане на Луната остава символ на човешката смелост и научен прогрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари