Историческата мисия с частни астронавти кацна обратно на Земята

3
Космическите туристи на SpaceX се приводниха успешно в Мексиканския залив край Флорида
Космическите туристи на SpaceX се приводниха успешно в Мексиканския залив край Флорида Видео: The Launch Pad

Космическите туристи на SpaceX се приводниха успешно в Мексиканския залив край Флорида

Мисията Polaris Dawn на SpaceX, която влезе в историята на 12 септември 2024 година с първата космическа разходка, извършена от непрофесионални астронавти, завърши успешно, след като екипажът се завърна на Земята в неделя, пише Сега. Спускането беше осъществено по план в 3:36 часа източноамериканско време (10:36 часа българско време) край бреговете на националния парк Драй Тортугас, в Мексиканския залив близо до Флорида.

Четиримата членове на екипажа, водени от милиардера Джаред Айзъкман, стартираха от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал във вторник. Екипът успя да се издигне по-дълбоко в космоса от всички мисии през последните петдесет години, достигайки опасния радиационен пояс на Ван Алън.

Космическият кораб на SpaceX достигна максимална височина от 1400 километра, над три пъти по-голяма от тази на Международната космическа станция, и най-далечното разстояние, изминато от хора след мисиите "Аполо" до Луната. В четвъртък, когато орбитата на "Дракон" беше снижена до около 700 километра, Джаред Айзъкман излезе в открития космос през люка и се захвана за конструкцията "Скайуокър", наслаждавайки се на впечатляваща панорама към Земята.

SpaceX, тук имаме много задачи, но от тази гледна точка Земята изглежда като перфектен свят“, каза Айзъкман на екипа за управление на мисията в Хоторн, Калифорния, предизвиквайки аплодисменти от контролния център. След като приключи с разходката, на негово място излезе инженерът на SpaceX Сара Гилис, която също извърши редица тестове на мобилността на новото поколение космически костюми.

Тъй като корабът "Дракон" не разполага с шлюз, цялото пространство беше изложено на космическия вакуум по време на разходките. Пилотът на мисията Скот Поти и инженерът на SpaceX Анна Менон останаха вътре, където следяха критичните системи за поддържане на живота на екипажа.

Това постижение е определяно като "гигантски скок напред" за частната космическа индустрия, според ръководителя на НАСА Бил Нелсън. Освен това, мисията Polaris Dawn е пореден успех за SpaceX, компания, основана през 2002 година, която се утвърди като лидер в космическите технологии благодарение на визията и инвестициите на основателя Илон Мъск. Неговата амбиция да осъществи колонизация на Марс остава движещата сила зад напредъка на компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари