Камала Харис стопява преднината на Тръмп

0
Битката за Белия дом става по-оспорвана
Битката за Белия дом става по-оспорвана Снимка: БТА

Битката за Белия дом става по-оспорвана

Според последни данни от социологическо проучване, публикувано от "Ню Йорк Таймс", вицепрезидентката Камала Харис вече има преднина от 4% пред бившия президент Доналд Тръмп в три от ключовите колебаещи се щатиПенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Тази промяна може да се окаже решаваща за предстоящите избори за президент на САЩ през 2024 година.

Ако Харис успее да задържи тази преднина и да спечели тези три щата, тя ще събере необходимите 270 делегата в електоралната колегия. Това би ѝ осигурило победата, независимо от резултатите в другите три колебаещи се щата – Джорджия, Невада и Аризона, дори и Тръмп да спечели там, той ще разполага с 268 гласа.

Социологическите данни от "Ню Йорк Таймс" показват, че Харис е подобрила резултатите си спрямо Джо Байдън от май месец. Тя е повишила подкрепата си със 7% в Пенсилвания, с 5% в Уисконсин и с 3% в Мичиган. Според друго проучване, проведено от Ipsos, обаче, преднината на Харис в тези три щата е само 2%.

Силната конкуренция в Аризона и Невада

Въпреки успеха на Харис в тези щати, Тръмп все още води в Аризона и Невада. Въпреки това, разликата между двамата кандидати продължава да се стопява, което прави изходът от надпреварата в тези щати все по-непредсказуем.

Един от най-забележителните аспекти на настоящата предизборна кампания е, че Харис вече има преднина пред Тръмп в националните прогнози за общ брой гласове в страната, като води с 2,7%.

Разширяване на конкуренцията в нови щати

Повишената популярност на Камала Харис започва да поставя под въпрос победата на Тръмп дори в някои традиционно републикански щати. Последно проучване за Флорида, например, показва, че преднината на Тръмп е намаляла от 8% на 5%. Тази тенденция предизвиква спекулации дали някои от консервативните крепости на Републиканската партия могат да бъдат поставени под заплаха от демократичния кандидат.

В Северна Каролина, където преди това Тръмп водеше, също се забелязва намаляване на разликата между двамата кандидати, макар последните проучвания да не дават ясна представа за актуалната ситуация. Също така, разликата в Тексас, втория по големина щат в САЩ с 40 делегатски гласа, остава сравнително малка.

Значението на избирателната система на САЩ

Избирателната система на САЩ играе съществена роля в резултатите от президентските избори. За разлика от пряката демокрация в страни като България, президентът на САЩ се избира чрез електоралната колегия, състояща се от 538 делегата. Всеки щат има два гарантирани места, към които се добавят допълнителни делегати в зависимост от населението на щата. Победителят във всеки щат (с изключение на Небраска и Мейн) взима всички делегатски гласове за този щат, дори разликата да е минимална.

Тази система дава известно предимство на малките щати и може да доведе до ситуация, в която кандидатът с по-малко гласове на национално ниво да спечели изборите. В приблизително 30-35 от щатите резултатите обикновено са предсказуеми, като те традиционно подкрепят или Републиканската, или Демократическата партия. Реалната битка се води в около десетина колебаещи се щата, където резултатите могат да се променят в зависимост от кандидатите и техните кампании.

През последните избори, изходът от битката за Белия дом до голяма степен зависеше от резултатите в няколко ключови щата като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Джорджия, Невада и Аризона, както и донякъде Северна Каролина. Тази тенденция продължава и в настоящата кампания, като вниманието остава фокусирано върху същите критични щати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    Копейкин до 13
    Всъщност Куролап Зеленски се очертава да е първи в казана заедно с останалите бандеронацисти. Агресорите срещу Русия наистина си получават заслуженото - за справка виж Наполеон,Хитлер и ФАЩ,които избягаха насрани от Афганистан съвсем наскоро
  • 0
    13
    Копейкин до 12-ти
    Но преди тях първо в казанът ще се изпържат Путлер и всички подкрепящи го боклуци. Агресорите получават заслуженото - за справка виж Наполеон, Хитлер, тези двете палестински маймуни, дето се пренесоха при алах
  • 3
    12
    До 8
    Най вероятно дъртият памперс е гушнал букета и се е преселил в Ада,където дяволите го варят в голям казан,предназначен за ФАЩ-ски терористи. В същия казан ще се пекат и Зеленски и Нетаняху
  • 1
    11
    Отговор
    Чеченците в момента мушкат плешивата киевска маймуна,а тя цвили от кеф,защото винаги си е мечтала за обрязан бесарабски ятаган след голямата черна паламарка хахахах биха го до посиране в Курск,скоро ще му вземат и останалите усраински земи,след което ще има обесване за краката хахахах
  • 1
    10
    Мухахахахаха
    До бесарабския куролап на 7 *Хохъла все за негрите от Алабама мечтае, как черен "кол" бяло бесарабско дупе дълбае, Зеленски и за индианците ще се погрижи, неумит индиански анус като оближе.*
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари