Как частните съдебни изпълнители могат да помогнат при потребителски казуси?

0
България следва европейския модел: ЧСИ ще помагат при доказване на обстоятелства
България следва европейския модел: ЧСИ ще помагат при доказване на обстоятелства Снимка: Асен Игнатов / Архив

Съдебните изпълнители в България с нови правомощия - ще констатират факти и обстоятелства

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) в България могат да получат нови правомощия, които ще им позволят да констатират факти и обстоятелства по различни казуси. Тази практика, широко разпространена в други европейски страни, може да помогне за по-бързото и ефективно разрешаване на спорове между граждани и институции, отбелязва bTV.

На проведена среща между български и гръцки съдебни изпълнители бяха обсъдени редица важни теми, сред които и възможността за въвеждане на нови функции за ЧСИ в България. Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, обясни: "Констативният протокол е една снимка, изцяло доброволна е и не е необходимо съдебният изпълнител да влиза в помещения. Използва се при пътно-транспортни произшествия, спорове относно некачествено строителство, ремонт наводнения, вдигане на шум от съседи, констатиране на отказ за свиждане на родител с дете".

Тази нова роля на ЧСИ може да бъде особено полезна в случаи като този в село Златовръх, област Пловдив. Жителите на селото от няколко месеца са на воден режим, но въпреки липсата на вода, техните водомери продължават да се въртят и да отчитат консумация. При подобни ситуации, констативният протокол, изготвен от съдебен изпълнител, би могъл да послужи като доказателство при подаване на жалби до съответните институции.

Илияс Ципрас, вицепредседател на Европейския съюз на съдебните изпълнители, сподели опита на Гърция в тази област: "В Гърция само съдия може да реши дали да се използва този констативен протокол. 14 години се борихме да вземем тази функция".

Освен констатирането на факти и обстоятелства, на срещата бяха обсъдени и други важни теми като трансграничното сътрудничество между съдебните изпълнители. Георги Дичев поясни: "Съдебните изпълнители могат да изпращат директно призовки по своите дела до гръцките съдебни изпълнители за връчване на български или гръцки граждани – няма значение".

Друг важен аспект, който беше разгледан, е удостоверяването на факти от съдебни изпълнители в електронното пространство. Това включва констатиране на нарушения в интернет и фалшиви публикации в електронни медии, което става все по-актуално в ерата на дигиталните технологии и социалните мрежи.

Въвеждането на тези нови правомощия за частните съдебни изпълнители в България може да доведе до по-бързо и ефективно разрешаване на спорове, както и да улесни гражданите при доказването на различни обстоятелства пред институциите. Това би могло да подобри значително правната система и да допринесе за по-справедливо и ефективно правораздаване в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    еййй
    Като ги забранят със закон има държавни съдебни изпълнители за които хората си плащат тия паразити за какво са ?В Германия ли ги има в Брюксел ли къде ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари