Изследователи откриха механизма на стареене на имунната система

0
Откритието на две нови клетки може да обърне процеса на стареене на тимуса и да възстанови имунитета при възрастни
Откритието на две нови клетки може да обърне процеса на стареене на тимуса и да възстанови имунитета при възрастни

Откритието на две нови клетки може да обърне процеса на стареене на тимуса и да възстанови имунитета при възрастни

Изследователи от Института Уолтър и Елиза Хол (WEHI) направиха революционно откритие, което може да донесе значителен пробив в разбирането на стареенето на имунната система. В своето проучване, публикувано в престижното списание Nature Immunology, учените разкриват наличието на нови клетки, които са свързани със стареенето на тимуса – важен орган за производството на Т клетки, които играят ключова роля в защитата на организма срещу инфекции и рак.

Тимусът е жизненоважен компонент на имунната система, тъй като отговаря за създаването на Т клетки, които патрулират тялото, откривайки и унищожавайки опасни патогени. Но с напредването на възрастта този орган започва да губи своята ефективност. Функционалната тъкан на тимуса постепенно се заменя с мастна тъкан, което води до намалено производство на Т клетки и отслабване на имунната система. Това прави възрастните хора по-уязвими на различни заболявания, включително инфекции и рак.

Проучването на екипа от WEHI е първото в света, което успява да идентифицира специфичен механизъм, който води до загуба на функцията на тимуса. Изследователите откриват два нови типа клетки, които се появяват единствено в стареещия тимус на възрастни мишки и хора. Тези клетки формират клъстери около областите, където трябва да се развиват нови Т клетки, като по този начин блокират нормалното функциониране на органа.

Освен това, екипът установява, че тези клетки предизвикват образуването на "белези" в тимуса. Тези белези ограничават способността на органа да се възстановява от увреждане, което допълнително ускорява процеса на стареене. Това откритие е от ключово значение, защото отваря възможности за разработване на нови терапии, които биха могли да възстановят функцията на тимуса и да подобрят имунитета при възрастните хора.

Новите методи за лечение, базирани на това откритие, биха могли да имат огромно значение за здравето на възрастните хора, като подобрят тяхната способност да се борят с инфекции и злокачествени заболявания. Освен това, това може да доведе до удължаване на активния и здрав живот на хората, като същевременно намали риска от усложнения, свързани с отслабена имунна система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари