Израел казва "НЕ" на палестинска държава

1
Израел прие резолюция против създаването на палестинска държава
Израел прие резолюция против създаването на палестинска държава Снимка: АП / БТА

Израел прие резолюция против създаването на палестинска държава

Израелският парламент прие резолюция, категорично отхвърляща създаването на палестинска държава. Това решение, взето в ранните часове на 18 юли 2024 година, дойде в момент на засилено международно напрежение и ожесточени дебати относно бъдещето на израелско-палестинските отношения.

Резолюцията, подкрепена от 68 депутати и отхвърлена от само 9, беше инициирана от партиите в управляващата коалиция на премиера Бенямин Нетаняху и опозиционната Партия на националното единство, водена от Бени Ганц. Този ход подчертава широкия консенсус сред израелските политици по въпроса за палестинската държавност.

В мотивите си, израелските законодатели изразиха няколко ключови опасения:

  1. Заплаха за сигурността: Според текста, създаването на палестинска държава в "сърцето на Земята на Израел" би представлявало екзистенциална заплаха за държавата и нейните граждани.
  2. Продължаване на конфликта: Резолюцията твърди, че създаването на такава държава би увековечило израелско-палестинския конфликт, вместо да го разреши.
  3. Регионална нестабилност: Законодателите изразяват опасения, че палестинската държава би дестабилизирала целия регион.
  4. Страх от радикализация: Документът предупреждава, че "Хамас" би могъл бързо да завземе властта в една палестинска държава, превръщайки я в "терористична база на ислямския радикализъм".

Това решение на израелския парламент идва в контекста на нарастващо международно признаване на палестинската държавност. През 2024 година няколко европейски страни, включително Испания, Ирландия и Норвегия, официално признаха Палестина като независима държава, предизвиквайки силна реакция от страна на Израел.

Гласуването в Кнесета също така отразява вътрешнополитическата динамика в Израел. Партията на Бени Ганц, която подкрепи резолюцията, според социологическите проучвания има потенциала да стане водеща политическа сила при евентуални избори. Това показва, че позицията против палестинската държавност има широка подкрепа сред израелския политически спектър.

Интересно е да се отбележи, че опозиционната партия "Йеш Атид" на Яир Лапид, известен поддръжник на решението за две държави, не участва в гласуването. Това може да се тълкува като опит за балансиране между вътрешнополитическите реалности и международните очаквания.

Приемането на тази резолюция вероятно ще има значителни последици за мирния процес в Близкия изток и за отношенията на Израел с международната общност. То подчертава дълбоката пропаст между израелските и палестинските позиции относно бъдещето на региона и поставя под въпрос жизнеспособността на решението за две държави, което дълго време беше считано за ключ към трайния мир.

Международната реакция на това решение ще бъде от критично значение. Очаква се засилване на дипломатическия натиск върху Израел от страна на ООН, ЕС и други международни играчи, които традиционно подкрепят създаването на независима палестинска държава.

Това гласуване в израелския парламент бележи значителна промяна в официалната позиция на страната по един от най-спорните въпроси в съвременната международна политика. То подчертава сложността на израелско-палестинския конфликт и предизвикателствата пред постигането на трайно мирно решение в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    Фък дъ РФ
    Кой събираше и хранеше терористите от Хамас в мАЦква, кой подрепяше Ясер Арафат, представян в соц.лагера като "борец за свобода". Израел много добре помни и знае това. Ето защо, Хамас няма морално основание да представлява независима Палестинска държава
  • 1
    8
    Sam
    Не, разбира се!Тази измет арабска трябва да изчезне,те не са хора,диваци са!Тормозят и избиват жените!Боклуци са...
  • 1
    7
    Де да знам
    Ей, чифутите правят каквото правят, но не пропускат от време на време да събудят омраза и презрение към тях. Направиха им измислената държава миналия век и сега се вземат за господари на света и диктуват условия. Е, ще си научат урока по трудния начин. Те така обичат.
  • 2
    6
    Аз
    С такива резолюции Израел няма да постигне мир и ще настрои целия свят срещу себе си. Добре че са американците да ги крепят.
  • 10
    5
    Sara
    Точно така,избивай всички мрьсни ционистки диваци пустинни маймуни, еврейски боклуци,Израел да бъде накаран да върне всичко незаконно окупирани територии и да плаща репарации,Нетаняху и Зеленски заедно на една верига пред Международния Наказателен Съд!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари