Израел атакува централата на "Хизбула" в Бейрут

1
Шестима загинали и 91 ранени при атаките
Шестима загинали и 91 ранени при атаките Снимка: БГНЕС / ЕРА

Шестима загинали и 91 ранени при атаките

Ливанската столица Бейрут се превърна в арена на нови военни действия, след като Израел извърши серия от въздушни удари срещу цели, свързани с шиитската организация "Хизбула". Атаките, които продължиха в продължение на пет часа през нощта, доведоха до значителни жертви и материални щети, допълнително изостряйки и без това напрегнатата ситуация в Близкия изток.

Според официални данни от ливанските власти, при вчерашните израелски удари срещу контролираните от "Хизбула" райони на Бейрут са загинали шестима души, а 91 са получили наранявания. Няколко сгради са били напълно разрушени в резултат на атаките.

Свидетели, цитирани от агенция Ройтерс, съобщават за повече от 20 експлозии в ранните часове на деня. Израелските военни заявиха, че са извършили прецизни атаки срещу централното командване на "Хизбула", като са били атакувани сгради, в които организацията съхранява противокорабни ракети.

Израелски медии спекулират, че нападението срещу централата на "Хизбула" в петък е имало за цел да ликвидира лидера на организацията Хасан Насрала. Тази информация обаче не е потвърдена официално.

Ситуацията предизвика масова паника сред цивилното население. Жителите на южните предградия на Бейрут напускат домовете си, търсейки убежище в центъра на града и крайбрежните райони.

От началото на седмицата жертвите на атаките в Ливан надхвърлиха 700 души. Израелските военни твърдят, че са елиминирали няколко ключови фигури на "Хизбула" в Южен Ливан, включително командващия ракетното подразделение Мохамед Али Исмаил.

Ескалацията на конфликта привлече вниманието на международната общност. В рамките на дебатите в Организацията на обединените нации (ООН), които са част от Седмицата на високо равнище, започнала на 24 септември, генералният секретар Антониу Гутериш описа ситуацията като "пожар от голям мащаб с невъобразими последици" и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Ливанският премиер Наджиб Микати прекъсна участието си в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и се очаква да се завърне спешно в страната, за да ръководи извънредно заседание на правителството.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, в речта си пред форума, заяви: "Всичко, което трябва да се случи, е Хамас да се предаде, разоръжи и да освободи заложниците. Ако не го направят, ние ще се бием до тоталната победа. Израел трябва да победи и "Хизбула" в Ливан."

От своя страна, иранският външен министър Абас Аракчи обвини Съединените щати в съучастие, твърдейки, че израелската страна е използвала противобункерни бомби, предоставени от Вашингтон.

Ситуацията остава изключително напрегната, като международната общност следи с голямо безпокойство развитието на събитията в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари