Израел атакува Ливан

0
Започна третата ливанско-израелска война, съобщават израелските медии
Започна третата ливанско-израелска война, съобщават израелските медии Снимка: БГНЕС

Започна третата ливанско-израелска война, съобщават израелските медии

За нова ескалация на напрежението между Израел и Ливан съобщават израелски медии. Изтребители на военновъздушните сили на Израел нанесоха масирани удари по множество населени места в региона, което бележи началото на нова фаза в продължаващия конфликт.

Офанзивата на Израел съвпадна с обръщението на лидера на ливанското движение "Хизбула" Хасан Насрала, който заяви, че страната му е нападната и се намира в състояние на война, отбелязва вестник Сега.

В официално изявление на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се посочва: "Военните работят за възстановяване на сигурността в Северен Израел, за да могат жителите да се върнат по домовете си". Това показва, че една от основните цели на операцията е да осигури безопасността на израелските граждани, живеещи в близост до границата с Ливан.

Предходният ден израелски лидери обявиха началото на нова фаза във войната срещу тероризма, като подчертаха, че фокусът се измества на север. Това предупреждение се оказа предвестник на настоящата офанзива в Южен Ливан.

Важно е да се отбележи, че това е третият значим военен сблъсък между Израел и Ливан в съвременната история. Първата израелско-ливанска война се проведе през 1982 година, когато Израел нахлу в Ливан с цел да унищожи базите на Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Конфликтът завърши с изтеглянето на ООП от Ливан и установяването на израелска окупационна зона в южната част на страната, която се запази до 2000 година.

Втората израелско-ливанска война избухна през 2006 година, когато бойци от "Хизбула" нападнаха израелски патрул на границата и плениха двама израелски войници. Последвалата израелска офанзива продължи около месец и доведе до значителни разрушения и човешки жертви от двете страни на границата. Конфликтът приключи на 14 август 2006 година с примирие, организирано от Организацията на обединените нации (ООН) чрез Резолюция 1701.

Настоящата ескалация на напрежението поражда сериозни опасения за стабилността в региона и потенциала за по-широк конфликт. Международната общност следи внимателно развитието на ситуацията, като се очакват призиви за деескалация и дипломатически усилия за предотвратяване на по-нататъшно насилие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са дрогирана, агресивна корумпирана и мафиотска клика.Само по та ричина
  • 1
    9
    Лойд Остин
    До 7 Бесарабският лайнояд мартинчо мирише на лайна защото му срах в устата хо хо хо
  • 2
    8
    Някой бесарабски хуйолап
    Мухльо(№6), ИзСраел са терористична държава в която на власт е куролап нетаняху,който скоро ще е в една клетка с куросмук зеленски Понял???
  • 2
    7
    Учуден бесарабски гей
    Слава на народа на Ливан! Нека победата озари пътя на ливанците! п.с. Защо ли от бесарабския куросмук (5 и 6) се носия такава силна воня на негърски лайна?!
  • -1
    6
    Някой
    Мухльо(№4), Израел не води война с народа на Ливан, а с терористите финансирани от пРоzzия(хамас) и Иран(хизбула). Понял???
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...