Изгубили сме 73% от популациите на гръбначни животни в дивата природа

0
Драстичен спад в популациите на диви животни
Драстичен спад в популациите на диви животни Снимка: WWF

Драстичен спад в популациите на диви животни

Последното издание на доклада „Жива планета" на Световния фонд за дивата природа (WWF) разкрива тревожна тенденция в световните екосистеми. За малко повече от половин век е регистриран катастрофален спад от 73% в популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби.

Експертите от WWF и Лондонското зоологическо общество са проследили състоянието на близо 35 000 популации от 5495 вида чрез Индекса „Жива планета" (LPI). Резултатите показват, че биоразнообразието изчезва с различна скорост в различните части на биосферата:

  • Сладководни екосистеми: 85% спад
  • Сухоземни екосистеми: 69% спад
  • Морски екосистеми: 56% спад

Най-притеснителен е спадът на биоразнообразието в Латинска Америка и Карибския район, където наблюдаваните популации от диви животни са намалели с цели 95%.

Основни причини за загубата на биоразнообразие

  1. Загуба и деградация на местообитания, предимно поради начина на производство на храна
  2. Свръхексплоатация на природните ресурси
  3. Разпространение на инвазивни видове в нетипични за тях райони
  4. Болести
  5. Климатични промени

Нада Тошева, ръководител в програма „Опазване на видове" във WWF България, предупреждава: "Стремителното намаляване на популациите на диви животни може да действа като индикатор за нарастващ риск от изчезване на жизнеспособни екосистеми. Когато екосистемите са повредени, те престават да осигуряват на човечеството ползите, от които зависим и които днес сме свикнали да приемаме за даденост, като чист въздух, вода и плодородни почви за храна."

Глобални повратни точки и тяхното въздействие

Докладът алармира за наближаването на опасни повратни точки, които могат да дестабилизират глобалните екосистеми. Сред тях са:

  • Изчезването на тропическите гори на Амазония
  • Масовото измиране на кораловите рифове

Тези събития биха създали шокови вълни далеч отвъд съответните ареали и биха засегнали продоволствената сигурност и поминъка на милиони хора.

Кирстен Шуит, генерален директор на WWF International, подчертава: "Природата надава зов за помощ. Изменението на климата и загубата на природа са взаимосвързани кризи. Те тласкат екосистемите отвъд техните граници като заплашват да увредят животоподдържащите системи на Земята и да дестабилизират обществата."

Конкретни примери за застрашени видове

  1. Ястребоклюните морски костенурки на остров Милман в Големия бариерен риф: 57% спад за по-малко от 30 години
  2. Амазонски речен делфин: 65% спад в резервата „Мамирауа" в Бразилия
  3. Делфин соталия: 75% спад в същия резерват

Положителни тенденции

Въпреки общата негативна картина, има и някои обнадеждаващи примери:

  1. Планински горили в планината Вирунга, Източна Африка: 3% годишен ръст
  2. Завръщане на зубрите в Централна Европа

Действия за опазване на биоразнообразието

WWF призовава за спешни мерки в следващите пет години, които ще бъдат решаващи за бъдещето на живота на Земята. Организацията предлага следните стъпки:

  1. Прилагане на Глобалната рамка за биоразнообразието
  2. Изпълнение на Парижкото споразумение
  3. Постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие

Инициативи на WWF България

За да привлече вниманието към застрашените видове, WWF България е обновила своя интерактивен куиз. Калина Бояджиева от WWF споделя: "По този начин искаме да покажем на хората истинските животни и нуждата от спешни мерки за тяхното опазване. Надяваме се да привлечем интереса към живата планета, защото в горите, океаните, пустините и ледените полета все още има диви животни."

Докладът „Жива планета" се публикува на всеки две години, предоставяйки актуални данни за състоянието на дивата природа и заплахите, пред които е изправена. Пълният текст на доклада е достъпен на български език на официалния сайт на WWF.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари