Намибия ще заколи 83 слона, за да раздаде месото на местните

1
Намибия взема радикални мерки срещу сушата, като заколва диви животни и раздава месото на гладуващите
Намибия взема радикални мерки срещу сушата, като заколва диви животни и раздава месото на гладуващите

Намибия взема радикални мерки срещу сушата, като заколва диви животни и раздава месото на гладуващите

Намибия обяви планове за заколване на 723 диви животни, включително 83 слона, с цел да предостави месо на хората, пострадали от тежката суша в Южна Африка. Това съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки министерството на околната среда на страната. Властите посочват, че този ход е неизбежен предвид кризата, пред която е изправено населението поради сушата.

Според официално изявление, подборът на животните ще бъде извършен в паркове и обществени зони, където броят на дивите животни надвишава наличните природни ресурси, като пасища и водоеми. Целта на тази мярка е да се намали натискът върху екосистемите и същевременно да се помогне на населението, което страда от недостиг на храна.

Южна Африка в момента преживява една от най-тежките суши от десетилетия. Намибия е сред най-засегнатите страни, като според данни на ООН през изминалия месец страната е изчерпала 84% от своите хранителни резерви. Предполага се, че почти половината от населението на Намибия ще се сблъска с високи нива на хранителна несигурност през следващите месеци.

„При такава тежка суша се очаква срещите на хора с диви животни да се увеличат, ако властите не се намесят“, се посочва в изявлението на министерството на околната среда. Ето защо властите решават да предприемат радикалната стъпка да умъртвят част от дивите животни и да разпределят месото на населението чрез програма за облекчаване на последиците от сушата.

Сред планираните за заколване животни, освен 83 слона, се включват и 30 хипопотама, 60 бивола, както и по-малки по размер животни като 50 импали, 100 сини антилопи гну, 300 зебри и 100 антилопи кана. Всички тези видове ще бъдат ловувани в рамките на строг контрол, с цел ефективно управление на природните ресурси.

До момента професионални ловци и компании, наети от правителството на Намибия, вече са уловили 157 животни, като са събрани над 56 800 килограма месо. Това месо ще бъде разпределено сред населението, като правителството заявява, че тази мярка е необходима и напълно отговаря на конституционния им мандат да използват природните ресурси на страната в полза на своите граждани.

Тази радикална мярка подчертава сериозността на ситуацията в региона, където сушата не само заплашва оцеляването на населението, но и води до значителни промени в екосистемите и поведението на дивите животни. Очаква се, че мерките ще помогнат временно да се намалят напрежението и нуждите от храна, но предизвикателствата за справяне с климатичните промени и екологичните последици остават огромни.

Южна Африка, включително Намибия, е дом на една от най-големите популации на слонове в света. Около 200 000 слона живеят в защитена зона, разположена между пет държави – Зимбабве, Замбия, Ботсвана, Ангола и Намибия. Тези слонове играят ключова роля за екосистемите на региона, но тежките климатични условия и сушата ги правят все по-уязвими.

Миналата година стотици слонове загинаха в Ботсвана и Зимбабве в резултат на сушата, което само подчертава сложността на ситуацията и нуждата от спешни и координирани мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Аз
    Да, негрите да си ограничат безконтролната раждаемост, защото няма друг избор.
  • 8
    1
    Гост
    Вместо да преработват солена в сладка вода те ще избиват животни . Дивите животни за разлика от черните не се плодят безконтролно
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари