Иво Инджов: ДПС ще се разцепи, ако Доган не изхвърли Пеевски

0
Политологът очертава два възможни сценария за разрешаване на партийната криза
Политологът очертава два възможни сценария за разрешаване на партийната криза Снимка: БТА

Политологът очертава два възможни сценария за разрешаване на партийната криза

Развръзката на кризата в ДПС ще се случи постепенно, но неизбежно. Според политолога доцент Иво Инджов, логично е Ахмед Доган да реагира и тази реакция вероятно ще включва отстраняването на Делян Пеевски от ръководството на ДПС. Инджов изрази своето мнение в предаването „Позиция“ на Радио Варна.

Има два възможни сценария за разрешаване на проблемите в ДПС“, заяви Инджов. „Единият е Делян Пеевски да бъде изхвърлен не само от ръководните постове, но въобще от движението. Другият е движението да се разцепи.Политологът отбеляза, че този път Доган ще има по-трудна задача, тъй като няма същата сила, която имаше през 2015 година, когато се разправи с Лютфи Местан.

Не е ясно доколко е отслабнала силата на Доган и колко реална мощ има Пеевски, подчерта Инджов. „Говори се, че Пеевски е решавал финансови проблеми на почетния председател. Да не забравяме, че ТЕЦ-а на Доган дължи 40 милиона лева на държавата.“ Инджов допълни, че самият Пеевски е рожба на порочния клиентелистки модел, създаден от Доган.

„Величие“ и политическата система: Симптом на дълбоко заболяване

Появата на новата партия „Величие“ е симптом за дълбокото заболяване на политическата система, посочи Инджов. „При тази ниска избирателна активност, която има тенденция да пада още, може да видим доста по-страховити неща от този трагикомичен случай с „Величие“. Те няма да преминат 4-процентовата бариера при следващите избори, но притеснителното е, че в дългосрочен план може да се появят други, по-радикални играчи, които с хастара нагоре може да преобърнат политическата система.

Инджов критикува системните партии за това, че не виждат проблема в дълбочина. „Например ПП - ДБ продължават да говорят, че имали грешка в комуникацията с избирателите, а не виждат основния проблем – това, че влязоха в недопустима коалиция със своите врагове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари