Искрен Иванов: Единствената пряка опасност от Иран са ядрените ѝ съоръжения

0
Искрен Иванов: Единствената пряка опасност от Иран са ядрените ѝ съоръжения
Искрен Иванов: Единствената пряка опасност от Иран са ядрените ѝ съоръжения Видео: NOVA

Политолог прогнозира асиметрични атаки вместо мащабна война в Близкия изток

Напрежението в Близкия изток продължава да бъде във фокуса на световното внимание, докато в Съединените щати се провеждат дебати между кандидатите за вицепрезидент. Доцент Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност, коментира актуалната ситуация в студиото на предаването "Денят на живо".

Според доцент Иванов, Израел разполага със стратегически ресурси, които значително надвишават тези на арабските държави в региона. Той подчерта, че единствената пряка опасност от Иран за Израел са ядрените ѝ съоръжения.

Експертът изрази мнение, че установяването на диалог между Иран и Израел е малко вероятно: "Те се намират в така наречената 'дилема на затворника'". Въпреки това, той успокои, че няма непосредствена заплаха за сигурността на България, тъй като страната ни е под ядрения чадър на НАТО и поддържа добри партньорски отношения с Израел и Съединените американски щати.

Доцент Иванов прогнозира, че докато администрацията на президента Джо Байдън е на власт, мащабна война на коалиция срещу Израел е малко вероятна. Той предвижда по-скоро асиметрични атаки, координирани тясно с Вашингтон.

Коментирайки неотдавнашния дебат между кандидатите за вицепрезидент в САЩ, политологът отбеляза, че фокусът е бил предимно върху вътрешната политика и проблемите на американското общество. Според него, републиканският кандидат Джей Ди Ванс е показал по-уверено и последователно представяне, докато опонентът му Тим Уолц е допуснал грешка, концентрирайки се върху лични нападки срещу настоящия вицепрезидент Камала Харис.

Доцент Иванов отбеляза, че дебатът е засегнал важни теми като инфлацията, безработицата, расовата дискриминация и правото на аборт. Той подчерта значимостта на този вицепрезидентски дебат, който според него дори е надминал по съдържание предишния дебат между Доналд Тръмп и Камала Харис.

Относно изхода от предстоящите избори, експертът очерта два възможни сценария: "Единият - тя да спечели популярния народен вот, но електоралната колегия да връчи победата на него, другият - Харис да спечели убедително".

В заключение, доцент Иванов посочи, че републиканците се стремят да привлекат повече гласове от еврейското лоби в САЩ, което може да окаже влияние върху изборните резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари