Интензивен трафик предизвиква промени в движението по границите на България

0
Засилено движение на румънски туристи към Гърция налага използване на алтернативни ГКПП
Засилено движение на румънски туристи към Гърция налага използване на алтернативни ГКПП Снимка: БТА / Архив

Засилено движение на румънски туристи към Гърция налага използване на алтернативни ГКПП

Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) публикува актуална информация за състоянието на трафика по българските гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) към 06:00 часа. Данните показват интензивно движение на някои пунктове и въведени ограничения поради ремонтни дейности.

На границата с Румъния се наблюдава засилен трафик за товарни автомобили на изход от ГКПП "Оряхово", ГКПП "Никопол", ГКПП "Кардам" и ГКПП "Дуранкулак". Особено внимание заслужава ситуацията при Дунав мост в Русе, където се извършва основен ремонт на българския участък. Въведена е временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим, регулиран от светофарна уредба.

За улеснение на шофьорите в региона, ГДГП препоръчва използването на алтернативни пунктове като ГКПП "Силистра", ГКПП "Кардам", ГКПП "Дуранкулак", ГКПП "Кайнарджа" и ГКПП "Крушари". Важно е да се отбележи, че последните два пункта работят с ограничено работно време - от 08:00 до 20:00 часа всеки ден, и през тях не се пропускат товарни автомобили.

На южната граница с Гърция, въпреки нормалния трафик на всички ГКПП, се наблюдава значително увеличение на преминаванията през ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа", предимно от румънски туристи, пътуващи към и от Гърция. За да се избегнат потенциални задръствания, от ГДГП предлагат алтернативни маршрути:

  • За пътуващите към Солун, Кавала и Халкидическия полуостров се препоръчва ГКПП "Илинден" като алтернатива на ГКПП "Кулата".
  • Туристите, насочващи се към Ксанти, Комотини и остров Тасос, могат да използват ГКПП "Златоград" вместо ГКПП "Маказа".
  • За курорти в района на Александруполис се съветва преминаване през ГКПП "Капитан Петко войвода".

Важно е да се отбележи, че през граничните пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки автомобили и микробуси.

На западната граница със Сърбия и Република Северна Македония трафикът е нормален на всички ГКПП. Въпреки това, на ГКПП "Гюешево" от 26 август 2024 година започва изпълнението на проект, свързан с изграждането на Системата вход/изход на Европейския съюз. Това ще доведе до временни промени в организацията на движението, като товарните автомобили ще бъдат пренасочвани през трасетата за леки автомобили. Възможни са известни затруднения при преминаването.

На границата с Турция не се съобщава за необичайни ситуации, като трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Тази актуална информация е от ключово значение за пътуващите, особено в контекста на летния туристически сезон и увеличения трафик. Препоръчва се шофьорите да планират своите пътувания, като вземат предвид текущата ситуация на граничните пунктове и да се възползват от предложените алтернативни маршрути, за да избегнат евентуални закъснения и неудобства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари