Илхан Кючюк сезира международни институции за "безпрецедентна ситуация" в България

0
По думите на евродепутата в сраната има репресия, злоупотреба с власт и натиск от един човек
По думите на евродепутата в сраната има репресия, злоупотреба с власт и натиск от един човек Снимка: Facebook / Ilhan Kyuchyuk

По думите на евродепутата в сраната има репресия, злоупотреба с власт и натиск от един човек

Евродепутатът Илхан Кючюк сезира с писмо за отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона в България, цялата международна общност, в това число европейските институции – Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, Дидиер Рейндерс, еврокомисар по правосъдието, Роберта Мецола, председател на ЕП, Лаура Кьовеши, главен прокурор на Европрокуратурата, председателя на комисията за граждански свободи и правосъдие в ЕП Хавиер Зарзалехос, председателя на групата на либералите в Европарламента Валери Айе, дипломатическия корпус в България, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Веницианската комисия и др.

В писмото се съдържа искане, в съответствие с поетите международни ангажименти, да се предприемат спешни и ефективни стъпки за прекратяване на безпрецедентните събития в България, които по думите на Кючюк се доближават до репресия, злоупотреба с власт и натиск от един човек, което води до парализа на институциите и отстъпление от върховенството на закона.

Ето какво се пише още в писмото:

"Събитията от последните седмици показват, че е изключително важно да осветим отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона, които водят до предполагаемата употреба на полиция, прокуратура и съдилища в услуга на санкционирания по "Магнитски" Делян Пеевски".

Евродепутатът хронологично описва разцеплението в ДПС - от изключването на знакови фигури от партията, през изгонването на Ахмед Доган от "имотите, които ползва под наем от над 20 години" без предизвестие, до внезапните уволнения на хора, които работят в общински и държавни учреждения.

"Не на последно място - от началото на предизборната кампания бяха проведени няколко "блиц акции" на правоприлагащи органи с показни арести или претърсвания в имоти на кметове, бивши кметове и дори депутат, ползващ парламентарен имунитет, които много правни експерти подложиха на сериозна критика по отношение на законността на тези действия", казва още Илхан Кючюк.

В заключение Кючюк призовава: „Като представители на институциите, които са символ на демократичната надежда на българското общество, призовавам ви да обърнете внимание и да реагирате в съответствие с инструментариума, с който разполагате, особено с оглед на организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори, като гарантирате, че международните институции наистина „забелязват какво се случва в България“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари