Идва ли AI за моята работа?

0
Масови съкращения и автоматизация заплашват работните места на милиони служители по света
Масови съкращения и автоматизация заплашват работните места на милиони служители по света

Масови съкращения и автоматизация заплашват работните места на милиони служители по света

Масовата автоматизация с AI технологии вече е факт – работните места са изложени на риск, докато компаниите се насочват към увеличаване на печалбите

Технологичната революция, задвижвана от изкуствения интелект (AI), вече не е просто сюжет от научнофантастични романи. Вместо това тя е реалност, която трансформира пазара на труда по-бързо, отколкото повечето хора могат да си представят. Някогашните прогнози за бъдеще, в което роботите и AI системите ще заемат човешките работни места, сега се сбъдват с тревожна скорост.

Още от дебюта на ChatGPT в края на 2022 година, AI започва да прониква във все повече сектори на икономиката. Компаниите, които бързо възприемат новите технологии, не само че подобряват своите резултати, но и разширяват своите печалби. Това води до силно увеличени приходи и възходящи тенденции в корпоративния свят, но същевременно започва да заплашва милиони работни места.

Според Goldman Sachs, AI може да замени до 300 милиона работни места на пълен работен ден в световен мащаб. Още по-притеснителни са прогнозите на McKinsey Global, които сочат, че около 15% от работниците по света ще трябва да сменят своите професии поради автоматизацията, задвижвана от изкуствения интелект. А ако погледнем изследванията на OpenAI, те предполагат, че 20% от работната сила може да бъде изцяло заменена от AI технологии.

Съкращения и автоматизация: Днес, а не утре

Макар тези прогнози да звучат като нещо, което ще се случи далеч в бъдещето, реалността е, че апокалипсисът на работните места вече започва. Големи корпорации в различни индустрии, от търговията на дребно до технологиите и финансите, вече правят масови съкращения, заменяйки човешкия труд с AI системи.

Например, Best Buy – една от най-големите търговски вериги за електроника, наскоро обяви значителни съкращения. Сред засегнатите са служителите на Geek Squad и специалистите по техническа поддръжка. Интересно е, че едновременно с това, компанията обяви партньорство с Google Cloud за внедряване на генериращ AI (genAI) за предоставяне на техническа поддръжка. С други думи, Best Buy се насочва към автоматизация на своите услуги, заменяйки работата на хората с алгоритми и изкуствен интелект.

Но Best Buy не е единствената компания, която предприема подобни действия. Duolingo, популярната платформа за изучаване на езици, също направи съкращения. От компанията съобщават, че около 10% от външните изпълнители, които създават съдържание за курсовете, вече са излишни. Вместо тях, AI системи се справят със създаването на изречения, проверката на преводи и коригирането на грешки в приложението.

Дори гигантът в гейминга Activision Blizzard започна да внедрява генериращ AI в своите процеси. Съкращенията в компанията не само засегнаха много служители, но и показаха посоката, в която вървят индустриите – автоматизацията и роботизацията вече са основен приоритет.

Корпоративните печалби растат, а безработицата се увеличава

Тревожните данни не спират дотук. Според проучване на университета Дюк и Федералния резерв на Атланта и Ричмънд, 61% от компаниите в Съединените щати планират да използват AI за автоматизиране на задачи през следващата година. Причините за тази тенденция са ясни – бизнесът търси начини да повиши качеството на продукта, да увеличи производството и да намали разходите за труд.

Тези промени вече водят до значителни икономически последствия. Корпорациите, включени в индекса S&P 500, отчетоха среден ръст на приходите от близо 10% за последното тримесечие. Това е един от най-добрите показатели за растеж от началото на пандемията през 2020 година.

Но докато печалбите на компаниите се увеличават, нивата на безработица също нарастват. През тази година процентът на безработицата в Съединените щати скочи от 3,7% на 4,3%. Много анализатори очакват, че тази тенденция ще продължи, докато компаниите продължават да внедряват автоматизирани решения и да намаляват своите екипи.

Какво означава това за работещите?

Въпросът, който мнозина си задават, е: "Идва ли AI за моята работа?" Макар отговорът да не може да бъде даден с абсолютна точност, вероятността все повече хора да бъдат засегнати от тези промени става все по-реална. Работната сила в различни сектори вече е изложена на риск, а процесът на автоматизация няма да спре скоро.

За мнозина най-добрият начин да се подготвят за това бъдеще е да инвестират в собственото си развитие – да придобиват нови умения, които ще им позволят да останат конкурентоспособни в един все по-автоматизиран свят. Други обмислят инвестиции в акции на компании, които разработват и внедряват AI технологии, като начин да хеджират риска от загуба на работа.

Каквито и да са стратегиите, които ще изберете, едно е ясно – революцията с изкуствения интелект вече е тук, и тя ще продължи да трансформира пазара на труда през следващите години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари