През 2025 година изкуственият интелект ще започне да взима решения

0
Автономните системи навлизат масово в индустрията
Автономните системи навлизат масово в индустрията Снимка: Асен Игнатов / Архив

Автономните системи навлизат масово в индустрията

Според прогноза на компанията Gartner, през 2025 година изкуственият интелект (ИИ) ще започне масово да навлиза в индустриалния и бизнес сектор. Информацията е публикувана от медията Venture Beat, която се е запознала с детайлен анализ на тенденциите в развитието на ИИ за следващата година.

Ролята на ИИ агентите

Анализаторите прогнозират, че водещата стратегическа технологична тенденция през 2025 година ще бъде въвеждането на така наречените ИИ агенти. Това са автономни интелигентни системи, проектирани да изпълняват специфични задачи без необходимост от човешка намеса.

Прогнози за близкото бъдеще

Експертният екип на Gartner изчислява, че до 2028 година ИИ агентите ще поемат минимум 15 процента от рутинните работни решения в ежедневните бизнес операции.

Вицепрезидентът на Gartner, Джийн Алварес, коментира: "Способността да създавате агенти, които не само наблюдават, но и предприемат действия, ще помогне не само от гледна точка на производителността, но и от гледна точка на времевия фактор".

Етапи на внедряване

Първоначално ИИ агентите ще се фокусират върху изпълнението на рутинни задачи. Впоследствие те ще поемат функциите по наблюдение на различни процеси и вземане на решения. Една от важните им роли ще бъде в обучението на нови служители.

Въздействие върху работната среда

Алварес описва появата на ИИ агентите като "готина и страшна" едновременно. Той посочва, че макар някои специалисти теоретично да рискуват да загубят сегашните си позиции, те ще имат възможност да преминат към длъжности, които по-добре съответстват на тяхната експертиза.

Развитие на технологичния пазар

През септември 2023 година анализаторите на Gartner прогнозираха трансформация на пазара за компютри и компоненти към устройства с вградена поддръжка на изкуствен интелект. Според техните изчисления, до края на 2024 година глобалните продажби на компютри с ИИ функционалност ще достигнат 43 милиона броя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари