Българските компании приветстват внедряването на изкуствен интелект

0
69% от родните фирми подкрепят ИИ, само 20% го прилагат
69% от родните фирми подкрепят ИИ, само 20% го прилагат Снимка: Асен Игнатов / Архив

69% от родните фирми подкрепят ИИ, само 20% го прилагат

Бизнесът в България приветства навлизането на изкуствения интелект, но все още го прилага ограничено

Българските компании показват силна подкрепа за внедряването на изкуствен интелект (ИИ) в работната среда, но реалното му приложение все още е в начален етап. Това става ясно от мащабно европейско проучване, обхванало 5250 експерти по човешки ресурси от 14 държави, представляващи фирми с различна големина. Резултатите са включени в анализ на Икономическия и социален съвет, фокусиран върху очакваните ефекти от навлизането на ИИ на трудовия пазар в България, пише вестник СЕГА.

Според изследването, 69,20% от анкетираните български фирми изразяват положително отношение към използването на ИИ в работния процес. Основните мотиви за този оптимизъм са свързани с очакванията за намаляване на работното натоварване и спестяване на време за служителите (45,87%), както и с възможностите за автоматизация на определени задачи, което би намалило зависимостта от външни доставчици (37,03%).

Въпреки големите очаквания, реалното внедряване на ИИ технологии в българските компании остава ограничено. Едва 19,71% от участниците в проучването посочват, че използват специфични ИИ инструменти за управление на човешките ресурси. Почти половината (48,36%) отговарят отрицателно на този въпрос, а 31,94% заявяват, че все още не прилагат такива решения, но имат намерение да го направят в бъдеще.

Сред компаниите, които вече използват ИИ, най-популярен е ChatGPT с 83,24% приложение. Следват специализирани ЧР приложения (9,17%), Midjourney (8,04%), QuillBot (6,12%) и Character.AI (3,28%). Интересно е да се отбележи, че 10,19% от анкетираните фирми са разработили собствени ИИ решения.

Въпреки че повечето компании виждат потенциала на ИИ за оптимизиране на работните процеси, 3,06% от участниците в проучването изразяват очакване, че внедряването на ИИ инструменти може да доведе до намаляване на наемането на нови служители. Това повдига въпроси за потенциалното въздействие на ИИ върху пазара на труда в дългосрочен план.

Анализът на Икономическия и социален съвет подчертава необходимостта от внимателно наблюдение на тенденциите в прилагането на ИИ в работната среда. Докато технологията обещава значителни подобрения в ефективността и производителността, важно е да се отчетат и потенциалните предизвикателства, свързани с преквалификацията на работната сила и адаптацията към новите технологични реалности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари