И днес протестиращите ще затворят главния път Плевен - Русе

2
Жители на свищовски села недоволстват заради липсата на вода в района
Жители на свищовски села недоволстват заради липсата на вода в района

Жители на свищовски села недоволстват заради липсата на вода в района

Жителите на четири свищовски села за пореден път излязоха на протест, затваряйки главния път Плевен - Русе в знак на недоволство от продължителната липса на вода в техните населени места. Протестните действия днес включват блокади на пътя на два пъти – от 10:00 до 10:30 часа и от 12:00 до 12:30 часа, в района на селата "Горна Студена" и "Павел".

Основната причина за недоволството е дългогодишният проблем с водоснабдяването, който засяга жителите на селата "Горна Студена", "Морава", "Козловец" и "Хаджидимитрово". Местните водоизточници са почти пресъхнали, а амортизираната водопроводна мрежа допринася за загубата на над 70 процента от наличната вода. Проблемът ескалира до такава степен, че селото "Хаджидимитрово" е в безсрочно бедствено положение и се налага доставка на бутилирана вода от Държавния резерв – 20 тона, които обаче едва покриват нуждите на населението.

В селата "Горна Студена", "Морава" и "Козловец" е въведен драстичен воден режим, при който водата се пуска за едва три-четири часа на всеки два дни. Жителите на тези села са принудени да се снабдяват с вода от чешми, като пренасят водата с туби до домовете си. Това създава изключителни затруднения, особено за семейства с малки деца и възрастни хора, които живеят сами.

Протестиращите изразяват гнева си към институциите и настояват за незабавни действия от страна на водния оператор и държавните власти. Основните искания включват подмяна на остарялата водопреносна мрежа и търсене на нови водоизточници, които да осигурят устойчиво и трайно решение на проблема. Въпреки че общинската администрация е предприела мерки за подмяна на водопроводи в "Хаджидимитрово", водният режим в селото продължава, а жителите остават без необходимото водоснабдяване.

„Не виждам в тези помпени станции нещо да е сменено“, споделят пред БНР протестиращите. „От ВиК не правят проекти в момента и не предприемат действия за подмяна на водопреносната мрежа. Общинската администрация са помогнали да се подменят доста водопровод в "Хаджидимитрово", но това не е помогнало режимът да се прекрати. "Да използват европейските средства. До нас имаме голяма река Дунав, а ние стоим без вода“, добавят те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Bunt
    Всички на жълтите павета!!! Докато не върнат откраднатите пари от народа и не свършат реална,действителна работа,никакво влизане в народното събрание!!! На хората им писна да дрънкат ,колко много работа са свършили!!! Нищо подобно- само лъжи,измами и демагогия!!! Скоро Бойко не е изтъквал,колко много магистрали е направил! НИЩО! ЗА ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ НИЩО НЕ Е ПИПНАТО! САМО ЛЪЖИ И КРАЖБИ! ЧУПИМ СИ КОЛИТЕ ПО НЕГОВИТЕ МАГИСТРАЛИ ПЪЛНИ С ТРАПОВЕ И ДУПКИ!!! ГОВОРИ МАЗНО И ПРОМИВА МОЗЪЦИ! ГЕРБ И ПЕЕВСКИ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!!! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ХОРА!!! А КОЙТО ПЪК ТОЛКОВА МНОГО ГИ ХАРЕСВА,ДА СИ ГИ ПРИБЕРЕ УТЯХ!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари