Зам.-шефът на ВиК "Йовковци": Единственото решение е още по-драстичен режим на водата

2
Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема
Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема

Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема

Свищовските села Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава продължават да страдат от сериозен воден недостиг, което провокира постоянни протести и блокади на пътни артерии. Жителите на тези селища са изправени пред ежедневни трудности, свързани с липсата на вода, като единственото предложено краткосрочно решение - въвеждане на още по-драстичен режим на водоподаване - не намира подкрепа сред тях.

Заместник-управителят на водоснабдителното дружество ВиКЙовковци“ Росен Трифонов, в отговор на възникналата криза, заяви пред протестиращите и пред БНР, че намаляването на водоподаването е единственото възможно решение за момента. Той подчерта, че дебитите на местните водоизточници са силно спаднали, а някои от тях са напълно пресъхнали, което прави ситуацията още по-сложна. Въпреки почистването на дренажи и шахти, ефектът остава минимален.

"Режим на водоподаване, няма друга алтернатива," каза Трифонов, като потвърди, че понастоящем други краткосрочни решения липсват.

Въпреки това, жителите на селата остават категорични, че това не е адекватен отговор на техните проблеми. Представителката на инициативния протестен комитет в Хаджидимитрово Маринела Друмева изрази разочарованието на местните жители:

"И на 48 часа режим да ни обърнат вода пак няма да има по високите места, докато ВиК не си свърши работата. Трябва да се изчистят шахтите, трябва да се изчистят каптажите. Тогава може да има и повече вода да влезе в селото," подчерта тя.

Протестите, които са насочени към изискване на трайно решение на проблема, продължават с блокади на пътища. Жителите на засегнатите села блокираха главния път Плевен - Русе за половин час, а по-късно през деня обявиха нова блокада до 11:30 часа.

Въпреки че се работи по довършване на довеждащи водопроводи, местните жители и експерти изразяват съмнения относно ефективността на тези мерки. Трифонов подчерта, че дългосрочното и трайно решение на кризата би било свързано с превръщането на язовир „Александър Стамболийски“ в питеен източник. Според него това би решило проблемите не само на община Свищов, но и на общините Павликени и Сухиндол.

"Основното е подмяна на мрежата, но където има силно ограничение на дебитите, ние сме безсилни," добави той.

Протестиращите обаче остават скептични относно предложението за язовира. Според тях, Дунав, който се намира по-близо, би бил по-добра алтернатива.

"Докато се чакат тези проекти, парите пак ще бъдат откраднати и за нас пак няма да има вода. Дунав е до нас, трасето е късо," коментира Маринела Друмева.

Недоволството сред жителите на свищовските села продължава да нараства, като те обещават да продължат протестните си действия с блокади на пътища всяка събота и неделя, докато не бъде намерено устойчиво решение на водната криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Ремонт на ремонта
    По някаква програма ПП"ГЕРБ" извърши ремонт на главен водоподаващ водопровод в тоя район.Оказа се че вода пак няма и загуби има.Това не отговаряло,онова не било направено,а парите ги няма.Така си и остана.Фонда празен.Кой е виновен за управление на води,канали,водоподаване? Защо виновните не са където им е мястото?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари