Протестиращи блокират пътя Плевен - Русе

2
Жителите на четири свищовски села ще затворят главния път в района на село Горна Студена
Жителите на четири свищовски села ще затворят главния път в района на село Горна Студена

Жителите на четири свищовски села ще затворят главния път в района на село Горна Студена

Проблемът с безводието в някои части на страната продължава да бъде сериозен, особено в контекста на продължаващите горещини. Жителите на четири свищовски села - Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава - са изправени пред ежедневни трудности, свързани с водоснабдяването. Заради този проблем днес се очакват нови пътни блокади, като местните жители ще затворят главния път Плевен - Русе в района на село Горна Студена, съобщи БНР.

Протестите ще се проведат на два етапа – от 10:00 до 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората настояват за незабавно и трайно решение на проблема, който ги измъчва от месеци. Макар че е въведен драстичен воден режим, водата често не достига до чешмите с дни, което затруднява нормалния ритъм на живот в селата.

Свищовските села разчитат на водоснабдяване от шахтови кладенци и местни водоизточници, които обаче пресъхват поради засушаването и високите температури. Дебитите на водоизточниците са спаднали драстично, което води до ежедневни проблеми за жителите на Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава. Според местното водоснабдително дружество, дневно се добиват около 260 кубически метра вода, което е крайно недостатъчно за нуждите на населението в тези села.

На 10 август в най-засегнатото село Хаджидимитрово се проведе единствената среща с представители на свищовския клон на водоснабдителното дружество. Тогава бяха дадени обещания за подмяна на разпределителните кранове по водопроводната мрежа и почистване на шахтите, но въпреки това проблемът с водоснабдяването продължава. Жителите настояват за по-бързо изпълнение на тези мерки и търсят ясни гаранции, че водоснабдяването ще бъде нормализирано в кратък срок.

Тази сутрин заместник-управителят на ВиК "Йовковци", Росен Трифонов, се очаква да се срещне с протестиращите в Хаджидимитрово, за да обсъди ситуацията и да предложи решения. Жителите на Козловец, Морава и Горна Студена също очакват конкретни действия от страна на водоснабдителното дружество и местните власти.

От инициативния комитет на протеста обявиха, че очакват представители на политически партии да се присъединят към блокадите, но подчертаха, че не желаят протестът да бъде политизиран. Местните жители са категорични, че борбата им е за по-добро качество на живот и настояват за трайно решение на проблема с водоснабдяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Архитекта
    Тези села нямат ли кметове ? Ако имат , те спаха ли толкова години , а не им решиха водните проблеми , че занимават цяла държава ? Държавата ли трябва да дойде да ви очисти затлачените речни корита, хвърлените боклуци по дерета и реки и така нататък ?!? Толкова ли не могат да си наемат инженери да им направят проучване на терена за водоизточници и съответно каптиране ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари