Християн Мицкоски: Подготвяме писмо до ЕС за преговорите на Северна Македония

0
Премиерът настоява за уважение към македонския народ в преговорите с ЕС
Премиерът настоява за уважение към македонския народ в преговорите с ЕС Снимка: ЕПА / БГНЕС / Архив

Премиерът настоява за уважение към македонския народ в преговорите с ЕС

Християн Мицкоски подготвя писмо до ЕС за преговорите на Северна Македония.

Премиерът на Северна Македония, Християн Мицкоски, разкри, че в момента се подготвя писмо до Европейския съюз относно преговорите за членство на страната. Той сподели това по време на пресконференция, отговаряйки на въпроси за напредъка в подготовката на документа.

"Писмото до ЕС се подготвя, преди да го изпратя, искам да имам по-ясна картина къде сме и какво можем да направим", заяви Мицкоски, предаде БГНЕС.

Оптимизъм и разбиране от страна на ЕС

Премиерът изрази несъгласие с твърденията, че липсва оптимизъм или разбиране от страна на Европейския съюз към позициите на Северна Македония. Той подчерта, че не възнамерява да води политика на безусловно приемане на всички искания от съседните държави.

"Ако преговорната рамка не се промени, тогава най-добре да приемем всичко, което съседите поискат, да се изтрием и тогава всички ще са доволни? Не така водя политика", категоричен бе Мицкоски.

Предстоящо пътуване до Берлин

Християн Мицкоски съобщи, че предстои пътуване до Берлин, където ще проведе разговори с редица европейски политици. Целта на тези срещи е да се изясни ситуацията и да се очертаят възможните пътища за развитие преди изпращането на писмото до ЕС.

Институционални канали за диалог

Миналия уикенд премиерът обяви намерението си да работи чрез различни институционални канали с Европейската комисия и партньорите за намиране на решение, съобразено с националните интереси на Северна Македония. Той подчерта необходимостта от разбиране от страна на Съюза и очакването за еднаква вяра в европейското бъдеще на региона.

Уважение към македонския народ

Мицкоски акцентира върху факта, че Северна Македония и нейните граждани са били дълго време заложници на двустранни проблеми и искания. Той заяви, че не търси съчувствие или извинения, а уважение към македонския народ.

Писмото, което ще бъде изпратено до всички заинтересовани страни, ще потвърди категоричната воля за диалог, реформи и намиране на решение.

Липса на информация за среща Орбан - Радев

В заключение, премиерът Мицкоски сподели, че няма информация за евентуална среща между министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и президента на България Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари