Христина Христова: Рязкото повишаване на пенсиите дебалансира системата

0
Само за периода 2019 - 2022 година средната пенсия се повиши със 76%
Само за периода 2019 - 2022 година средната пенсия се повиши със 76% Снимка: БГНЕС

Само за периода 2019 - 2022 година средната пенсия се повиши със 76%

Радикални промени в пенсионната система на България: Предизвикателства и възможни решения.

Пенсионната система на България е изправена пред сериозни предизвикателства, които изискват спешни и радикални промени. Това става ясно от скорошни препоръки на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Основният проблем, който тези институции посочват, е демографската криза в страната и нейното въздействие върху устойчивостта на пенсионната система.

Бившият социален министър Христина Христова коментира ситуацията в ефира на Bulgaria ON AIR. Според нея, демографската ситуация в България е изключително тревожна и представлява сериозно предизвикателство за пенсионната система.

"Ние сме една от държавите, които имат много негативен субективен фактор. Това е един допълнителен минус", заяви Христова.

Тя посочи, че решенията, взети през последните години, са довели до значително увеличение на пенсиите, което е дебалансирало системата. Христова подчерта: "Само за периода 2019 - 2022 година средната пенсия се повиши със 76 процента. А минималната и максималната пенсия се повишиха два пъти."

Бившият министър обясни, че това увеличение не е финансирано от приходи от осигурителни вноски, а от държавния бюджет, което допълнително натоварва системата.

Христова посочи няколко фактора, които затрудняват намирането на решение на проблема:

  1. Политическа нестабилност
  2. Чести избори
  3. Несигурни парламентарни мнозинства
  4. Трудности при постигане на консенсус между синдикати и работодатели

Въпреки това, тя отбеляза, че България е предприела някои мерки още през 2015 година, като постепенно увеличаване на пенсионната възраст за мъже и жени с по 1-2 месеца годишно.

Според скорошен доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), съществуват няколко възможни решения на проблема. Едно от тях е промяна на механизма за определяне на пенсиите.

Христова подчерта важността на социалния диалог при определянето на минималната работна заплата и необходимостта от отчитане на фактори като инфлация и производителност на труда.

"Пенсионната система трябва да е достъпна за тези хора, които десетки години са работили и са внасяли осигуровките си", заключи бившият социален министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Тарикат
    Елементарно е. За 20+ години здраво, ама много здраво бачкане , не знам дали имам и месец официален трудов стаж. Но имам две търговски помещения и апартаменти по наем. Имам ги защото не съм плащал грешни пари на тая. С дограми се занимавах, не съм учен.
  • 3
    2
    Възмутена
    Да, наложи се да е така, защото по времето на ГЕРБ, Симеон Дянков сервираше замразена постна пица. За всички работещи и пенсионери. Сега трябва да догонваме доходите на гражданите от ЕС. А защо не се коментират високите разходи за издръжка на НС и политическите партии, които през последните години не произведоха нищо добро за хората, за икономиката, за страната...
  • 4
    1
    Галюн таймс
    Още една дето не вдява,че паразитите убиват гостоприемника вече...смятайте след пустите му и избори,какво иде...и мислете... ;-Х
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари