Хърватия въвежда задължителната военна служба от 1 януари 2025

2
Двумесечната задължителна служба ще се възстанови след повече от десетилетие
Двумесечната задължителна служба ще се възстанови след повече от десетилетие

Двумесечната задължителна служба ще се възстанови след повече от десетилетие

Хърватското правителство обяви, че от 1 януари 2025 година ще въведе отново двумесечна задължителна военна служба. Това решение идва в отговор на засиленото напрежение в Европа, породено от руската агресия срещу Украйна и нарастващата военна активност в региона на Балканите, които все още помнят кървавите конфликти от 90-те години на миналия век.

Според агенция ХИНА, решението на хърватското правителство бележи завръщането към наборната военна служба, която бе прекратена през 2008 година. От тогава насам страната разчиташе на професионална армия, съставена от доброволци. Въпреки това, новите геополитически реалности и растящото напрежение на Балканите принуждават Загреб да преразгледа своята отбранителна политика.

Министърът на отбраната на Хърватия направи важни изявления по темата пред хърватската телевизия RTL, като подчерта, че правителството работи усилено за модернизацията на въоръжените сили и че в тази област няма да се пестят средства. „Увеличихме заплатите на войниците, сержантите и офицерите. Техните материални права бяха подобрени не само чрез личните доходи, но и чрез дневните надници и всичко, което им се полага“, заяви министърът.

Той добави, че въоръжените сили на Хърватия ще продължат да се модернизират в съответствие със споразуменията с НАТО и че това ще бъде приоритет за правителството през следващите години.

Балканите и Европа във военно напрежение

Повишеното напрежение на Балканите и Европа като цяло кара много страни да предприемат подобни мерки. Пример за това е Латвия, която миналата година възстанови военната повинност в отговор на руската заплаха след инвазията в Украйна. Сърбия, която е един от основните геополитически противници на Хърватия в региона, също обмисля възстановяване на задължителната военна служба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    14
    Фък дъ УКР
    Do 12 Гледам, на теб ти се е ебала мамата от укрофилия. Много лошо това Евро бе, ама всяка хохълка разваря крака за Евро и за Долар, а на гривните само се умихва ... Що така бе деби ?! На теб тираджиите,на които духаш на паркинга,в евро ли ти плащат или с гривни ?
  • 1
    13
    Към 4-ти,някой..
    Никой иска да е някой,но няма как от никой да станеш някой.Това е за съжаление.Някой си остава Никой.
  • -2
    12
    Фък дъ РФ
    Do 8 Гледам, на теб ти се е ебала мамата от русофилия. Много лошо това Евро бе, ама всяка рускиня разваря крака за Евро и за Долар, а на рублите само се умихва ... Що така бе деби ?!
  • 2
    11
    До Daaa..a.....a...
    Тук на 100 човека я има шест годни за военна служба,я не.Наркомани,лентяй,пияници,безделници,тревомани и ку ку пи ли.Запасняците по са годни,направили са и деца.Имат и разводи и любовници.
  • 1
    10
    Някой
    До 9 Е не беше чак месец, а 10-тина дена
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари