Хърватия подготвя връщането на задължителната военна служба

1
Очаква се до 18 000 младежи годишно да преминават военно обучение
Очаква се до 18 000 младежи годишно да преминават военно обучение Снимка: Асен Игнатов / Архив

Предвижда се алтернативна гражданска служба за отказващите се по съвест

Хърватия подготвя връщането на задължителната военна служба.

Министерството на отбраната на Хърватия е направило необходимите приготовления за възстановяване на задължителната военна служба в началото на 2025 година. Окончателното решение обаче предстои да бъде взето на политическо ниво след консултации между премиера, президента и парламента на страната.

Тази информация бе споделена от министъра на отбраната Иван Анушич по време на посещението му в град Биеловар. Той подчерта, че са налице всички предпоставки за реализиране на инициативата, включително подготвени инструктори и три бази за настаняване на бъдещите наборници.

Конкретно потенциалът е годишно между 17 000 и 18 000 момчета, които навършват 18 години и са нашите бъдещи кандидати за начална военна подготовка", поясни Анушич, предаде ХИНА. Той допълни, че се очаква определен брой младежи да се възползват от правото си на отказ от военна служба по съвест. За тях ще бъде организирана алтернативна гражданска служба в сътрудничество с местните власти, подобно на практиката преди 2008 година, когато задължителната военна повинност в Хърватия бе преустановена.

По отношение на финансовата страна на въпроса, министър Анушич увери, че разходите за началната военна подготовка се очаква да бъдат под 5 милиона евро годишно. Това ще включва всички необходими ресурси за обучение и поддръжка на новата система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари