Сърбия връща задължителната казарма

1
Военната подготовка за мъжете ще продължи 75 дни, жените ще служат доброволно
Военната подготовка за мъжете ще продължи 75 дни, жените ще служат доброволно

Военната подготовка за мъжете ще продължи 75 дни, жените ще служат доброволно

Президентът на Сърбия Александър Вучич официално обяви, че страната му ще върне задължителната военна служба, съобщава белградското издание "Време". Според неговите думи, след проведени разговори с представители на армията, е взето решение мъжете да преминават през 75-дневна военна подготовка. За жените обаче участието ще бъде на доброволна основа.

Вучич направи това изявление, след като присъства на военно учение на специалните части в Гучево. Според него, въвеждането на задължителната военна служба може да стане реалност в рамките на около година. Президентът подчерта, че решението е било сериозно обсъдено и е почти сигурно, че ще бъде прието. „Сега обсъдихме военната служба и вероятно ще вземем това решение“, допълни той. Той уточни, че от общо 75 дни служба, 60 ще бъдат прекарани в казармите, а останалите 15 дни ще бъдат посветени на специални военни учения.

По изчисления на сръбския президент, тази мярка ще изисква допълнителни 100 милиона от държавния бюджет, но според него тази инвестиция ще се изплати многократно в бъдеще. Освен това, Вучич обяви, че са направени планове за възстановяване на казармите в различни райони на Сърбия, за да се осигурят необходимите условия за изпълнението на новата военна политика.

Интересно е да се отбележи, че в личния си профил в Инстаграм, Вучич съобщи, че самият той ще се включи в казармения живот през следващите дни, като планира да нощува в различни военни поделения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари