Сърбия връща задължителната военна служба

2
Реформата ще струва 100 милиона евро
Реформата ще струва 100 милиона евро Снимка: БГНЕС

Реформата ще струва 100 милиона евро

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич официално одобри възстановяването на задължителната военна служба в страната. Това стана ясно от изявление на държавния глава, публикувано във вестник "Политика".

"В качеството си на върховен главнокомандващ и президент на републиката, подписах съгласието си за въвеждане на редовна военна служба с продължителност 75 дни", заяви Вучич. Той изрази увереност, че правителството ще подкрепи това решение, подчертавайки нуждата на Сърбия от "силна армия, която да възпира онези, които ни заплашват".

По време на церемония за повишаване в първо офицерско звание на 177 кадети от армията, президентът Вучич акцентира върху необходимостта от укрепване на въоръжените сили: "Надявам се, че всички разбирате колко необходима ни е силна армия, колко още оръжия ще трябва да купуваме, да произвеждаме, да създаваме. Нашето желание не е да атакуваме когото и да било, а да възпираме всички онези, които ни заплашват ежедневно".

Военната служба ще бъде задължителна за мъжете, докато за жените остава на доброволен принцип. Важно е да се отбележи, че Белград беше премахнал наборната служба през 2011 година, разчитайки оттогава на професионална армия.

Премиерът Милош Вучевич обяви още на 13 септември, че "правителството е готово много бързо да внесе предложението за връщането на задължителната военна служба за гласуване в сръбския парламент". Очаква се одобрението от депутатите да бъде формалност, тъй като управляващата "Сръбска прогресивна партия" на Вучич разполага със солидно мнозинство.

Вучевич подчерта, че решението е в интерес както на младежите, така и на цялата страна: "Това не е подготовка за войни и конфликти, а загриженост за страната. По този начин държавата ни не премахва професионалния състав, който е ударната сила на сръбските въоръжени сили. По този начин ще възстановим числеността на резерва, защото имаме 11-12 поколения, които не са служили в армията."

Премиерът допълни, че 75-дневният срок на службата няма да наруши живота на младежите, като през този период те ще получават парична издръжка, а казармите ще бъдат модернизирани според съвременните стандарти.

Очаква се въвеждането на задължителната военна служба да струва на държавния бюджет на Сърбия около 100 милиона евро. Част от тези средства ще бъдат инвестирани в обновяване на военните съоръжения в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Ф16
    Аз чакам казармата за бесарабски куросмуци,да бия с гол гъз руснаците по топките
  • -3
    2
    Ф16
    Ша стане ама на върба, дебил.И кой ще ходи,къде ще ходи,с какво ще ги върнат от Европа.Ай замисли се преди да дрънкаш глупости.Няма начин да стане.Има професионална армия,на тях им се плаща.Точка....
  • 5
    1
    Сине мой
    Казах ли ти татко че пак идва това време и в България също ще стане така? Защо сине не слушаш баща си?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари