Готвят промени за парите в частните фондове

0
Новината идва, след като ОИСР изследва пенсионния модел у нас и даде препоръки
Новината идва, след като ОИСР изследва пенсионния модел у нас и даде препоръки Видео: bTV

Новината идва, след като ОИСР изследва пенсионния модел у нас и даде препоръки

България се подготвя за въвеждането на важни промени, които ще засегнат управлението на пенсиите от частните фондове. Новината идва след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изследва пенсионния модел у нас и направи своите препоръки. Една от основните препоръки е въвеждането на т.нар. „мултифондова система“, при която фондовете управляват парите ни с различен риск, в зависимост от възрастта ни.

В момента частните фондове управляват пенсиите по „балансиран“ модел, който осигурява среден риск и доходност. Планира се обаче въвеждането на още два модела – „агресивен“, който ще бъде с по-висок риск, и „консервативен“ – с нисък риск. В първоначалния етап на реформата осигурените лица няма да избират сами модела си, а това ще става по подразбиране спрямо възрастта им.

„Хората до 50-годишна възраст ще се осигуряват в т.нар. агресивен фонд, т.е. с много по-силна инвестиция в акции. Има по-висок риск, но исторически, в рамките на 5 години и повече, подобни фондове винаги носят по-висока доходност от балансираните, приблизително два пъти по-висока“, обясни Владислав Русев, член на УС на Българската асоциация за допълнително пенсионно осигуряване (АДДПО).

Парите на хората между 50 и 60 години ще се управляват балансирано. А пет години преди пенсия – силно консервативно. Това означава, че пенсионните фондове ще инвестират в по-сигурни, но и по-малко доходоносни активи, за да защитят натрупаните суми от значителни загуби.

След автоматичното определяне на начина на управление спрямо възрастта, хората ще имат право да искат смяна на стратегията. Това няма да бъде възможно само ако им остава малко време до пенсия.

В държавите, в които има такъв тип системи, натрупванията по партидите на хората нарастват значително, коментираха пред bTV от Комисията по финансов надзор (КФН). Регулаторът и фондовете разработват заедно концепцията за промените. Очаква се концепцията да бъде готова наесен, след което ще прерасне в законодателни поправки. За тези промени ще се търси подкрепа от депутатите.

Предстоящите промени в пенсионната система имат за цел да оптимизират управлението на осигурителните вноски, да повишат доходността и да намалят риска за осигурените лица. Това ще позволи на пенсионерите да получават по-адекватни пенсии и да се чувстват по-сигурни за бъдещето си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Нищо
    Не разбрах от написаното!!! Родените след 1960 година ползват втори пенсионен фонд. Защо след понсиониране не можем да ги ползваме както ние решим!!! Фондовете решават как да ги използваме!!! Това е живо кожудерство!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!