Добромир Иванов: Нямаме реални пари, с които да вдигаме пенсии и заплати

0
България се намира в дефицит на реални външни инвестиции, заяви още предприемачът
България се намира в дефицит на реални външни инвестиции, заяви още предприемачът Видео: NOVA

България се намира в дефицит на реални външни инвестиции, заяви още предприемачът

В предаването „Здравей, България” по Нова телевизия се обсъждаше темата за минималната работна заплата в България. Сред участниците бяха изпълнителният директор на Българската стартъп асоциация Добромир Иванов и икономистите Стоян Панчев и Михаил Кръстев.

Според Иванов, има няколко начина за повишаване на стандарта на живот в страната. Той подчерта, че външните инвестиции и европейските средства биха могли да вкарат повече пари в икономиката, но посочи, че в момента България се намира в дефицит на реални външни инвестиции. „Нямаме реални пари, с които да вдигаме пенсии и заплати”, заяви Иванов.

Михаил Кръстев добави, че в момента минималната работна заплата в страната е обвързана с процент от средната заплата, което води до влошаване на икономическата среда. Той посочи, че през следващата година, дори при увеличение на средната заплата с 10 процента, броят на областите с прекалено високо съотношение между минимална и средна заплата ще се увеличи. Според него, България е имала предимства, като ниското заплащане на работната ръка и ниските данъци, които обаче постепенно отпадат.

Стоян Панчев от своя страна изрази мнение, че проблемът с неравенството в страната е особено видим по време на инфлационния период. Според него увеличаването на минималната заплата в този контекст е имало своите положителни страни, но когато се навлиза в друга икономическа ситуация, това може да доведе до забавяне на икономиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    6 и 7
    "В този ред на мисли, циганите май не са чак толкова тъпи колкото си мислим." Какво общо има инвестиционното злато със златните накити на циганите ?! Циганинът не инвестира, той стои накичен. Кой прокопсал циганин с инвестиции и продажби ще ми посочиш ?
  • -2
    8
    Сметалото до 7
    Екстраполация драги, учи се /учеше се/ някъде към 2...3... семестър по математически анализ. Златото преди 40 години е имало други цени, прогресии, спадове и възходи във времето. Но се поправям - сметките не са елементарни за гимназиално образование. Но дадох златото като един от най стабилните и предвидими инвестиционни активи за хилядолетия. Иначе, дори и панелка да беше купил човек преди 40 години, днес щеше да е осигурен до края на живота му. Впрочем познавам такива хора, които нямат и месец официален трудов стаж. Господ ли ги е "праснал" с предвидимост, но днес не мислят за финансовото си бъдеще.
  • 0
    7
    daskal
    До 6 - Вероятно сте прав, ама ми се струва, че ако си влагахте пенсионните вноски в злато - можеше да ви потърсят за "лихвите". Има хора, които това работят. Между другото, направих "трънска" сметка. По 3 грама на месец е 36 грама годишно. По 30 години - прави малко над килограм. Към 90 лева днешни пари за грам 14 карата - е около 100-хиляди лева. Но това май е при много, много идеални условия.
  • 2
    6
    Сметалото
    Сметките не са много сложни, но ако преди 40 години вместо да плащате пенсионни осигуровки бяхте започнали да купувате по три грама злато /14 карата/ месечно, днес щяхте да имате натрупан актив, който да ви осигури пенсия около 12 000 лева месечно за следващите 15 години, като екстраполираме данните за цената му от последните 40 години. В този ред на мисли, циганите май не са чак толкова тъпи колкото си мислим.
  • 1
    5
    aha
    Докато изтъкваме ниските заплати и ниски бизнес данаци като основна причина за да примамваме инвеститори НИКОГА няма да прокопсаме.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари