Германия намалява драстично военната помощ за Украйна

3
Необходимата допълнителна военна помощ от почти 4 милиарда евро не може да бъде осигурена през 2024 година
Необходимата допълнителна военна помощ от почти 4 милиарда евро не може да бъде осигурена през 2024 година

Необходимата допълнителна военна помощ от почти 4 милиарда евро не може да бъде осигурена през 2024 година

Германия драстично намалява военната помощ за Украйна.

Германското правителство обяви значително намаляване на военната помощ за Украйна, като през 2024 година средствата ще бъдат съкратени наполовина, а от 2027 година – десетократно. Според информация от "Frankfurter Allgemeine Zeitung", това решение е свързано със строгите мерки за бюджетни икономии, въведени от правителството на канцлера Олаф Шолц.

През настоящата година Германия ще предостави на Украйна военна помощ на стойност между 7,48 и 8 милиарда евро. Въпреки това, за 2025 година планираните разходи се ограничават до максимум 4 милиарда евро, а през 2026 година – до 3 милиарда. За 2027 и 2028 година обаче помощта ще бъде редуцирана драстично – само по половин милиард евро годишно.

Представител на федералното правителство е заявил, че Берлин е достигнал точката, в която Германия вече не може да дава никакви обещания на Украйна: "Краят дойде. Гърнето е празно".

Бюджетни икономии и нови източници на финансиране

Съобщава се, че вече одобрените военни средства за Украйна ще бъдат предоставени, но новите заявки от Министерството на отбраната на Германия няма да бъдат одобрени. Това решение се приписва на канцлера Олаф Шолц, който настоява за ограничаване на разходите във връзка с новата икономическа политика на страната.

Въпреки това, според министъра на финансите Кристиан Линднер, ситуацията не е толкова критична, колкото изглежда. В писмо до вестник FAZ той обяснява, че няма да има внезапно намаляване на помощта за Украйна, тъй като бъдещите военни разходи за въоръжаване ще бъдат финансирани не от федералния бюджет, а от замразените активи на Руската централна банка.

Съюзниците на Украйна замразиха руски активи на стойност около 300 милиарда долара, като наскоро беше взето решение тези средства да бъдат използвани за финансиране на заем за Киев в размер на 50 милиарда долара. Линднер подчертава, че с тези пари Украйна ще може да покрие значителна част от военните си нужди.

Правни препятствия и международни преговори

Въпреки оптимистичните прогнози на министъра на финансите, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" посочва, че използването на руските активи е все още далеч от практическо изпълнение и е под въпрос от правна гледна точка. Международните преговори продължават, а според германски политици, с които журналисти от FAZ са разговаряли, все още не е ясно колко време ще отнеме, преди средствата да бъдат насочени към въоръжаването на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Зеленски
    Охх оххх вижда ми се края вече....
  • 5
    5
    Opa
    До 4 Напълно си прав,хохлите са изпаднали в невротична диария,защото ядат бой до посиране на всички фронтове!
  • 4
    4
    Не ми пука
    че съм надупен ДеБил-ПеПеруга,то ясно, че до края на годината нещата ще се решат в полза на Русия и това как ще бъде финансирана Украйна от Германия след догодина няма значение. Зеленски вече доста брутално му порят гъза в Киев и Курск което предвещава капитулацията на УСрайна!
  • -6
    3
    Opa
    До 1 - пошел по пути Ленина (prevedeno - na pu**a ti lelina)! До 2 - абе не е ясно дали толкова бързо може да се реши, но по-важен е трансфера на технологии за производство от самата Украйна на прилични оръжия хвърлящи орките в невротична диария. Не е нужно производството да е на територията на самата Украйна.
  • -10
    2
    Не ми пука
    То ясно, че до края на годината нещата ще се решат в полза на Украйна и това как ще бъде финансирана Украйна от Германия след догодина няма значение. Путин вече доста брутално му порят гъза в Украйна и Курск което предвещава капитулацията на Кремъл.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...