Германия и Турция спорят за произхода на дюнера

0
И двете страни настояват да впишат ястието със защитен статут
И двете страни настояват да впишат ястието със защитен статут

И двете страни настояват да впишат ястието със защитен статут

Германия и Турция в кулинарен спор за произхода на дюнера.

Международен дебат за защитен статут на популярното ястие разпалва страстите

Кулинарната дипломация между Германия и Турция навлезе в нова фаза, докато двете страни се борят за правото да впишат дюнер кебапа като свое ястие със защитен статут. Този спор поставя на изпитание не само кулинарните традиции, но и културната идентичност на двете нации.

Дюнерът, който отдавна се е превърнал в любимо улично ястие в много европейски градове, има дълга и богата история. Традиционно свързван с Турция, той е претърпял значителна трансформация след пристигането на турските имигранти в Германия през 70-те години на миналия век, информира bTV.

В София, където арабските и турските ресторанти съжителстват, мненията за произхода на дюнера са категорични. Златка Рауф, управител на турски ресторант в столицата, споделя: "Имате месо, което е с телешко и агнешко месо, смесено е. Предлагаме порцията с гарнитура - булгур, ориз, салата, печен домат и люта чушка". Тя подчертава автентичността на турската рецепта, която според нея е оригиналът.

Историята на дюнера в Германия започва с вълната от турски гастарбайтери през 70-те години. Именно тогава турските готвачи въвеждат иновацията да сервират дюнер кебап в питка - формат, който бързо се превръща в хит сред германците.

Днес дюнерът е толкова популярен в Германия, че годишните разходи на германците за това ястие достигат впечатляващите 2 милиарда евро. Тази огромна популярност кара много германци да възприемат дюнера като част от своята кулинарна култура.

Въпреки това, Златка Рауф остава скептична към претенциите на Германия: "Аз не виждам, че трябва да има нужда от спор, абсолютно всички знаем, че дюнерът е от изток, оттам е дошла рецептата", заявява тя категорично.

Залогът в този кулинарен спор е висок. Ако Турция успее да защити дюнера като свое традиционно ястие, това би могло да доведе до промяна в наименованието на продукта в Европа. От друга страна, признаването на германския принос към еволюцията на ястието би било значителна победа за кулинарната дипломация на страната.

Европейската комисия е дала шестмесечен срок на двете страни да постигнат споразумение, след което ще вземе окончателно решение за статута на дюнера. Този процес не само ще определи бъдещето на едно любимо ястие, но и ще постави важни въпроси за културната собственост и кулинарното наследство в глобализирания свят.

Независимо от изхода, този спор подчертава значението на храната като част от културната идентичност и нейната способност да преминава граници, да се адаптира и да се превръща в неразделна част от различни общества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари