Скандал разтърси турската кулинария: Свинско месо в халал ястия?

0
Турска ресторантьорска верига е обвинена в измама с месни продукти
Турска ресторантьорска верига е обвинена в измама с месни продукти Снимка: "Кьофтеджи Юсуф"

Турска ресторантьорска верига е обвинена в измама с месни продукти

Турска ресторантьорска верига е в епицентъра на скандал с предполагаемо свинско месо.

Известната турска верига ресторанти "Кьофтеджи Юсуф" се оказа в центъра на обществено недоволство, след като властите съобщиха за наличие на свинско месо в някои от техните ястия. Министерството на земеделието и горите на Турция включи веригата в списъка на заведенията, предлагащи подправени храни, което предизвика бурни реакции в социалните мрежи и медиите, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Резултати от проверката

Според информация на министерството, през февруари 2024 година са били взети проби от кюфтета и телешки дюнер в два ресторанта на веригата, разположени в квартал "Йенишехир" в град Бурса. Анализът на пробите е показал наличие на свинско месо в продуктите, което противоречи на стандартите за халал храна, спазвани от мнозинството турски потребители.

Реакция на компанията

В отговор на обвиненията, "Кьофтеджи Юсуф" разпространи официално изявление, в което категорично отрича твърденията за използване на свинско месо. От веригата подчертават:

"С 280 заведения в цяла Турция и 12 хиляди служители за нашата компания е невъзможно да подправя продукти, както се твърди."

Компанията настоява, че по време на вземането на пробите са били допуснати технически грешки, довели до неточни резултати. Те също така посочват, че властите не са оставили референтни проби в компанията, която разполага с един единствен производствен център.

Въпроси около сертификацията "халал"

Според информация на "Тюркие тудей", ресторантьорската верига твърди, че всички техни продукти са сертифицирани като "халал", което означава, че отговарят на ислямските религиозни норми. Този аспект на скандала повдига въпроси относно процеса на сертифициране и контрол на халал храните в Турция.

Културен контекст

Важно е да се отбележи, че предлагането на свинско месо в Турция е силно ограничено поради религиозната забрана за консумацията му от мюсюлманите и свързаната с нея кулинарна традиция. Този факт допълнително изостря чувствителността на обществото към подобни случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари