Галин Цоков: Повече от половината ученици се разсейват с телефоните си в час

2
Няма нищо по-трагично от едно изгоряло училище
Няма нищо по-трагично от едно изгоряло училище Снимка: Галин Цоков / Facebook

Образователният министър осъжда „черния списък“ на учители, публикуван от партия „Възраждане“

Министърът на образованието Галин Цоков обяви, че около 700 хиляди ученици ще започнат новата учебна година в България, като от тях приблизително 50 хиляди ще са първокласници. Това стана ясно в интервю по bTV.

Цоков подчерта, че през настоящата година в над 1100 училищни сгради са извършени ремонти, някои от които са мащабни и включват дори изграждане на нови постройки. Част от тези ремонти са по различни програми, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост. Около 100 училища ще продължат ремонтните дейности след 15 септември, като в 23 от тях учениците временно ще бъдат настанени в други сгради до края на ремонтите, които се очаква да приключат през ноември.

Една от сериозните загуби за образователната система това лято е училището в старозагорското село Гранит, което изгоря в резултат на пожар. Според министъра, това училище е било исторически символ, построено през 30-те години на миналия век с дарения от жителите на селото след земетресението в Чирпан. „Няма нищо по-трагично от изгоряло училище“, заяви Цоков, подчертавайки, че въпреки загубата на сградата, българското знаме продължава да се вее над останалите само колони.

Министърът потвърди, че електронният дневник за училищното и предучилищното образование ще продължи да се усъвършенства, като целта е той да стане по-удобен както за родителите, така и за учителите. В същото време Цоков посочи, че над 50% от учениците се разсейват с мобилните си телефони по време на учебните часове.

Въпреки че в момента Министерството на образованието е в служебен режим и не може да взема кардинални решения, Цоков уточни, че вече съществува забрана за използване на мобилни телефони в часовете. Той даде пример със съседна Гърция, където от 11 септември учениците ще трябва да държат телефоните си в чантите по време на занятия.

Министърът на образованието също така коментира, че училището не е изолирано от света около него и увери, че учениците първо се обръщат към своите класни ръководители и учители за съвет. Той подчерта, че тези професионалисти не биха навредили на децата или да провеждат пропаганда. Във връзка с обсъждания анти-ЛГБТИ закон, Цоков заяви, че Министерството на образованието и науката е предложило уточнения, които не са били взети предвид, но увери, че МОН ще се грижи да няма дискриминация към ученици, учители или родители.

Относно „черния списък“ на учители, публикуван от партия „Възраждане“, министърът разясни, че има запитване към прокуратурата дали списъкът нарушава личните данни на засегнатите учители. Той категорично заяви, че българските учители не могат да бъдат третирани по този начин, тъй като те винаги са били част от два списъка – този на будителите и този на героите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари