Галин Цоков спря наредбата за премахване на електронния дневник "Школо"

0
Министърът на образованието разпореди отмяна на спорните промени в наредба за Националната електронна информационна система
Министърът на образованието разпореди отмяна на спорните промени в наредба за Националната електронна информационна система Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието разпореди отмяна на спорните промени в наредба за Националната електронна информационна система

Министърът на образованието и науката, професор Галин Цоков, предприе важна стъпка в посока подобряване на диалога между образователните институции и Министерството, като разпореди премахването на спорните предложения за промени в наредба, които предвиждаха училищата в България да преминат напълно към Националната електронна информационна система (НЕИСПУО) от следващата учебна година. Тази мярка предизвика широк обществен и професионален отзвук, като основният аргумент срещу нея бе липсата на адекватна консултация с всички заинтересовани страни.

НЕИСПУО: Цел и проблеми

Националната електронна информационна система, въведена в началото на 2022 година, има за цел да централизиранo събира, обработва и съхранява информация за образователната система в страната. Системата обединява данни за броя на учениците, техните отсъствия, нормативите за учителите и други важни аспекти на учебния процес.

Въпреки първоначалните очаквания, платформата среща сериозни критики от страна на учители и директори. Те посочват, че НЕИСПУО често работи бавно, създавайки трудности в ежедневната им работа. В допълнение, идеята за пълното отпадане на широко използваните електронни дневници на "Школо", които училищата вече са свикнали да използват, доведе до допълнителна загриженост сред образователните кадри.

Министърът изслуша критиките

Министър Цоков обоснова решението си с необходимостта от по-задълбочено обсъждане на предложените промени. Важно е, по думите му, подобни мерки да бъдат въвеждани само след като бъдат взети предвид мненията и потребностите на всички заинтересовани страни, включително учители, директори и родители. По този начин се гарантира, че системата на образованието ще продължи да се развива в полза на всички участници в нея, без да създава допълнителни проблеми.

От Министерството на образованието и науката обявиха, че наредбата ще бъде преработена и публикувана за ново обществено обсъждане, след като спорните текстове бъдат премахнати. Това показва, че министърът и неговият екип са готови да изслушат критиките и да работят за подобряване на комуникацията и сътрудничеството с образователната общност.

Директорите против пълното преминаване към НЕИСПУО

Директорите на училищата се оказаха сред най-сериозните противници на пълното преминаване към Националната електронна информационна система. Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България, бе сред първите, които открито заявиха несъгласието си с предложените промени.

„Категорично това няма да позволим на образователното министерство да се случи, връщането на образователната система в 19-и век заради някакви административни странности не може да има“, заяви Стаматов, подчертавайки, че към този момент НЕИСПУО създава повече проблеми, отколкото решава.

По думите му, вместо да улеснява ежедневната работа на учителите и директорите, системата често води до допълнителни затруднения и обърквания. Това изисква по-задълбочена оценка на ефективността ѝ, преди да се наложат радикални промени като отпадането на електронните дневници на "Школо".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...