Евакуирана българка от Ливан: Чух взрива, с който убиха Хасан Насрала

0
Татяна разказва за трудното решение за евакуация и драматичните моменти в Бейрут
Татяна разказва за трудното решение за евакуация и драматичните моменти в Бейрут

Татяна разказва за трудното решение за евакуация и драматичните моменти в Бейрут

В понеделник, 30 септември 2024 година, близо 90 български граждани се завърнаха успешно в родината от Ливан с помощта на правителствен самолет. Часове след кацането, екипът на Dunavmost успя да се срещне с една от евакуираните - Татяна, която сподели своята драматична история и преживявания от последните дни в Бейрут.

Татяна, която живее в Ливан от 1983 година, разказа за трудното, но необходимо решение за евакуация: "Историята ни е като на повечето ливанци – в Ливан живеем, но непрекъснато пътуваме до България, защото откакто сме отишли да живеем през 1983 година - гражданска война, след това втора война – израелска".

Въпреки че семейството ѝ живее в относително спокоен район на Бейрут, Татяна сподели за напрежението, което са изпитвали: "Чувахме самолетите и взрива, с който убиха Хасан Насрала. Такова нещо никой не е изживявал. Първо чух вибрацията в асансьора на сградата, в която живеем. Първата ми мисъл беше да определя къде и какво се случва".

Междувременно, друго българско семейство в Ливан, което първоначално имаше затруднения да се свърже с представители на българското посолство в Бейрут, вече е успяло да осъществи контакт. Те очакват да се завърнат в България с втория полет на правителствения самолет. Поради съображения за сигурност, семейството е предпочело да запази анонимност.

Евакуацията на българските граждани от Ливан е част от усилията на българското правителство да осигури безопасността на своите граждани в зони на конфликт. Ситуацията в Ливан остава напрегната, като международната общност следи внимателно развитието на събитията в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари