Ерозията на брега край Мартен отнема участъци от крайбрежната ивица

1
Областна администрация Русе обяви обществена поръчка за укрепване на брега
Областна администрация Русе обяви обществена поръчка за укрепване на брега

Областна администрация Русе обяви обществена поръчка за укрепване на брега

Областна администрация – Русе обяви обществена поръчка на стойност 491 хил. лв. без ДДС за извършване на проекто-проучвателни работи за защитата и укрепването на десния бряг на река Дунав в района на град Мартен. Проектът включва няколко вида проучвания – инженерно-геоложко, хидрогеоложко и хидроложко, както и изработване на инвестиционен проект. Тези дейности ще обхванат периметъра от километър 481.8 до километър 484 на десния бряг на река Дунав.

Според областния управител Драгомир Драганов, е крайно необходимо да се предприемат адекватни мерки и то в спешен порядък за спиране на процеса, който буквално подкопава участъци от територията на страната. „Аз и екипът ми правим всичко възможно в най-кратки срокове да намерим решение и да спрем процеса“, коментира областният управител. Оферти за участие в обществената поръчка могат да се подават чрез Централизираната автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки до 5 август включително. Финансовите средства са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съгласно споразумение с Областната администрация. Срокът за изпълнение на проучвателните дейности е приблизително една година, а за проектирането два месеца. Едва след това ще се стартира нова обществена поръчка за предстоящите строително-ремонтни дейности.

Възлагането на настоящата обществена поръчка ще даде решение за овладяване на ерозионните процеси, предпазване територията на българския бряг от последващо развитие на неблагоприятните процеси и защита на населеното място. Целта на проектирането е да се защити територията в посочения участък, като се проектират необходимите брегозащитни съоръжения. Ерозионните процеси са развити на десния бряг на река Дунав, от външната страна на ляв завой на реката. Те обхващат бреговата ивица от речен километър 481.8 до речен километър 484.0, която под негативното влияние на развиващите се процеси постепенно се измества към урбанизираната територия на града. В участъка с развитите руслови процеси са изградени буни, на около 500 метра една от друга. При извършен оглед през миналата година е установено продължаващо развитие на ерозионните процеси и отнемане на допълнителни площи от заливната тераса на реката. За периода 11 февруари 2021 г. – 11 април 2023 г., е отнета ивица от брега с ширина до 5 метра (между речен километър 481.8 и речен километър 483) и до 15 метра (между речен километър 483 и речен километър 484). Скоростта на процесите достига до 5 метра годишно, което определя степента на развитие на ерозионните процеси като силна. Засегнатата брегова ивица в района на град Мартен попада в пети критичен участък Русе – Сланотрън (километър 489-479), съгласно изследванията на речния бряг, проведени през 1998 г. На около 120 метра преди речен километър 484, в района на Индустриална зона „Тегра“, е изградена брегозащитна стена, която към момента е в добро състояние.

Ерозията в незащитените участъци от десния бряг на река Дунав е непрекъснат процес, който отнема големи площи от територията на страната. Високата интензивност на ерозионните процеси ще продължи да отнема участъци от крайбрежната ивица и ще доведе до постепенно изместване на бреговите откоси на северозапад към урбанизираната територия на град Мартен. При високи водни стоежи на реката, водите достигат в непосредствена близост до жилищните сгради в западните покрайнини на града и създават опасност за населението.

Проектът за укрепване на брега на река Дунав край град Мартен е от изключителна важност за защита на територията и населението. Областна администрация – Русе и Министерството на регионалното развитие и благоустройството работят съвместно за намиране на трайно решение на проблема с ерозията и за осигуряване на безопасността на жителите на град Мартен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    А защо
    Областна администрация не обжалва разширяването на строителните граници прието с решение на неграмотните общински съветници по предложение на Пенчо и компания??? Как ще се отрази новото застрояване на самия бряг в непосредствена близост до гр. Мартен и до кога гл.архитект ще раздава на кило разрешения за строеж
  • 4
    4
    Кесийков
    верно скоро не се е излагал, но неговият женски еквивалент в ДеБъ и “специалист” по всичко- Ивелинка, успя да стане за смях и подигравки в ОС. Редуват се.
  • 4
    3
    Ами
    Защо не сте се допитали до Ванко Кесийков Забеления, той е специалист по всичко и веднага ще разреши проблема.
  • 2
    2
    По-кратки статии
    Направо монография е написала тая журналистка тук. От сайта Дунав мост имат уклон към някакви излишни подробности или просто ги мързи да редактират малко източника, от който копират и преписват. Все пак това е сайт за новини, а те трябва да са кратки, точни и ясни. За научни трудове и инженерно-технически конференции си има други места. Ценете времето на аудиторията си все пак!
  • -8
    1
    джони
    Абселютно не ми дреме за брега на мартен.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари