Експерти съветват как да се предпазим от мълнии

2
Митове и факти за бурите
Митове и факти за бурите

Митове и факти за бурите

При бури, когато природата демонстрира своята мощ чрез впечатляващи, но потенциално опасни гръмотевици, е жизненоважно да знаем как да се предпазим от капризите на атмосферното електричество. Въпреки че много хора се страхуват от гръмотевиците заради оглушителния им звук, истинската заплаха идва от мълниите - зрелищни, но смъртоносни електрически разряди в атмосферата.

Мълнията, известна още като светкавица в своята линейна форма, представлява невероятно мощен природен феномен. Тя може да генерира енергия до 100 киловата и да пренася електрически ток между 30 000 и 200 000 ампера. Налягането на въздуха в непосредствена близост до мълнията може да достигне внушителните 100 бара, а електрическият потенциал между облака и земята може да надхвърли 100 милиона волта. Тези природни електрически дъги могат да се простират на разстояние от 2,5 до 20 километра, с ширина едва 2-3 сантиметра, и да се движат със скорост до 220 000 километра в час.

Историческият принос за разбирането на електрическата природа на мълниите дължим на американския учен Бенджамин Франклин. Неговият легендарен експеримент с хвърчило по време на буря доказа, че светкавиците не са "небесен огън", а мощни разряди на статично електричество в атмосферата.

За да се предпазим от потенциалните опасности, свързани с мълниите, експертите препоръчват следване на няколко ключови правила за безопасност:

  1. Прилагайте правилото "30-30": След като видите светкавица, преброите до 30. Ако чуете гръмотевица преди да стигнете до 30, незабавно потърсете безопасно убежище. След последната гръмотевица изчакайте 30 минути, преди да напуснете безопасното място.
  2. Най-сигурното убежище по време на буря е автомобил или сграда, оборудвана с гръмоотвод. Ако се намирате в планинска местност, избягвайте близостта до водни басейни и изолирани дървета. Пещерите могат да предложат добра защита, но е важно да навлезете възможно най-навътре.
  3. Премахнете всички метални предмети от тялото си, включително бижута, колани с метални токи и мобилни устройства.
  4. Категорично се въздържайте от използване на мобилни телефони или сърфиране в интернет по време на буря. Препоръчително е устройствата да бъдат изключени.
  5. Употребата на чадър, особено такъв с метални елементи, е строго забранена.
  6. Народната мъдрост предлага ефективен метод за защита при липса на укритие: приклекнете, хванете глезените си с ръце, без да докосвате земята, и наведете глава. Тази поза намалява риска от сериозни поражения при директно попадение на мълния.
  7. Избягвайте близостта до високи обекти като самотни дървета, скали, високи сгради, кули или паметници.
  8. Ако плувате, незабавно излезте от водата, тъй като тя е отличен проводник на електричество.
  9. Пазете се от едри домашни животни като коне и крави, които са по-вероятни мишени за мълнии от хората.
  10. При възможност, легнете в ров или дупка за допълнителна защита.
  11. Когато сте на закрито, стойте далеч от прозорци, особено такива с алуминиева дограма, и избягвайте използването на балкони, които не предоставят реална защита от атмосферното електричество.

Следвайки тези експертни съвети, можете значително да намалите риска от инциденти, свързани с мълнии, и да се насладите на величествената гледка на природните електрически феномени от безопасно разстояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Предполагам
    Предполагам че трябва всеки да си забоде по един гръмоотвод в задника за отклоняване на светкавицата Колкото по стърчи,толкова по добре.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари