Експерти разработват стратегия за устойчиви насаждения в Русе

0

Климатичните промени предизвикват революция в градското озеленяване

В отговор на предизвикателствата, породени от климатичните промени, община Русе предприема решителни стъпки за създаване на устойчива градска среда. По покана на местната администрация, екип от изтъкнати учени от Лесотехническия университет в София проведе четиридневно проучване в крайдунавския град.

Делегацията, водена от доцент Светлана Анисимова, включваше професор Анелия Пенчева, доцент доктор Ценка Кунева и асистент доктор Галина Янчева от катедра "Ландшафтна архитектура". Тяхната мисия: да разработят концепция за създаване на устойчиви насаждения, адаптирани към променящите се климатични условия.

По време на срещата със заместник-кмета по опазване на околната среда и комунални дейности Никола Лазаров, експертите подчертаха необходимостта от внимателен подбор на нови дървесни видове, съобразени с нарастващото засушаване в страната.

Професор Пенчева сподели впечатленията си от обиколката из града: "От посещението си в Америка не съм виждала такива красиви и така добре поддържани площи като тези, които са в центъра. На фона на температурите в Русе растителността е в много добро състояние, което означава, че се полагат големи грижи за нея."

Кметът на Русе, Пенчо Милков, изрази благодарност към научния екип за тяхната ангажираност и подчерта очакванията си за намиране на трайно решение за поддържането на градската растителност.

Един от ключовите аспекти на проекта е разработването на методика за идентифициране на рискови дървета. Професор Пенчева обясни: "С тази методика специалистите могат да аргументират отсичането на дърветата, понеже това е много съществен проблем, имайки предвид, че гражданите реагират много емоционално при махането им. Но дори, когато някои дървета са зелени, те могат да бъдат опасни." Експертите препоръчват подмяна на градските дървета на всеки 50-60 години поради съображения за безопасност.

Концепцията ще включва научно обосновани препоръки за видовете дървета, подходящи за засаждане в контекста на климатичните промени, както и съвременни технологии за укрепване на уличната растителност.

Тези насоки ще бъдат особено полезни за гражданите, участващи във Фонд "Гражданска инициатива" - общинска програма, финансираща благоустройството на междублоковите пространства. Жителите на Русе ще получат експертни съвети за избор на подходящи дървета и храсти за своите градинки.

Очаква се финалната версия на разработката да бъде представена през февруари 2025 година, маркирайки важна стъпка към създаването на по-устойчив и зелен град Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    Спонсор
    КВИ ЕКСПЕРТИ СА ТИЯ С ВЛАШКО, ХЪРЦОЙСКО, КАПАНСКО БЕЗМОЗЪЧ НО ЕДНОГЪНКОВО ПОТЕКЛО ОТ ГРОБ И ДЪЛБОКА ЖЪЛТОПАВЕТНА ГЯУРЛАНДИЯ?
  • 9
    4
    Поливчо
    Да сте видели полята млада фиданка? Около дръвчетата бурени,тръни и суша.!Експерти! Дай да осечем първо зелените дървета,пък после ще мислим.Злобни некадърници- експерти....
  • 10
    3
    градинар
    Какви експерти, какви пет лева бре Пенчо-глупако? Младите дръвчета не се поливат и съхнат.
  • 6
    2
    Спермолог
    Всички ли тези едноклетъчни от двете рекламни картички от ПР акацията на Беленчо Милф Коф получават заплати? Ако да, то уволнявай и за тор на дървесата в Русе и храна за червеите.
  • 5
    1
    Либийски ненаситник
    Бенчо и некадърните му подлоги пак с платена статия на русата пиарка в Дунвпрост! Май ще спираме да четем тази жалка "медия"!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари