Експерти от Лесотехническият университет оказват помощ срещу загиващите дървета в Русе

1
Според специалистите, най-сериозно засегнати от променящите се климатични условия са брезите, иглолистните видове и кестените
Според специалистите, най-сериозно засегнати от променящите се климатични условия са брезите, иглолистните видове и кестените

Според специалистите, най-сериозно засегнати от променящите се климатични условия са брезите, иглолистните видове и кестените

Русе предприема мерки срещу масовото загиване на дървета, предизвикано от климатичните промени. Експерти от Лесотехническия университет в София посетиха крайдунавския град, за да оценят състоянието на зелената система и да препоръчат подходящи видове за бъдещо засаждане.

Според специалистите, най-сериозно засегнати от променящите се климатични условия са брезите, иглолистните видове и кестените. Професор Мария Глушкова от Лесотехническия университет коментира пред телевизия КИС 13: "Наблюдаваме тенденция за влошаване състоянието на зелената система не само в Русе, но и в цялата страна. Необходима е цялостна актуализация на видовия състав в градските зони."

Проектът, финансиран изцяло от общинския бюджет на Русе, цели разработването на нови технологии за създаване и поддържане на устойчиви зелени насаждения. Експертният екип ще представи своите препоръки под формата на концепция пред общинската администрация.

Доцент Петър Желев, част от екипа, сподели: "Щетите, които наблюдаваме по дърветата в Русе, са очаквани предвид глобалните климатични тенденции. Нашата задача е да предложим решения, които ще гарантират здравословна и устойчива градска среда."

Докладът на експертите от Лесотехническия университет се очаква да бъде готов през февруари месец. Той ще съдържа конкретни насоки за обновяване и поддържане на зелената система на Русе, съобразени с новите климатични реалности..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Мила
    Сетили се!! От години русенци алармират за проблема!Прав е Р.Т.за причините.Сега хукнали кабинетни експерти,дето ще ни залъжат с едни хилави ,декоративни дръвчета,които не правят големи корони за сянка.Вижте кея и главната улица.
  • 5
    2
    Р. Т.
    Ха, че чак и експертви викнали аз за без пари ще ви кажа какъв е проблема и не е само промените в климата, най-големия проблем е некадърността на паркстрой и общината, с години подрязваха некадърно дърветата които сега изсъхнаха, вместо да се поливат дървета и тревни площи поливат улиците, също така сякоха здрави дървета без да се засаждат нови.
  • 6
    1
    Балканджия
    Бла бла бла......климатични проблеми. Абе това е заболяване и цели планински масиви са изсъхнали господа и госпожи "експерти". Поставете диагноза и дайте лечение.Нещастници!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари