Експерт прогнозира: Цените на имотите ще продължат да растат плавно

1
Строителите продават имоти още преди завършване на сградите
Строителите продават имоти още преди завършване на сградите Снимка: Dunavmost / Архив

Строителите продават имоти още преди завършване на сградите

Пазарът на недвижими имоти в България продължава да бъде динамичен, с тенденция за постепенно покачване на цените в следващите една-две години. Това стана ясно от изказване на Александър Бочев, председател на Националното сдружение на недвижими имоти, в ефира на предаването "Добро утро, Европа".

Според експерта, множество фактори влияят върху ситуацията на пазара, включително съотношението между търсене и предлагане, както и развитието на еврозоната. Въпреки това, Бочев прогнозира, че най-вероятно ще наблюдаваме продължаващ ръст на цените, макар и с умерени темпове.

"Предпоставките са такива, че най-вероятно постепенното и плавно покачване на цените ще продължи следващите една или две години," споделя Бочев, подчертавайки сложността на пазарната динамика.

Експертът отбелязва, че в момента е изключително трудно да се намери имот в нова сграда с разрешение за ползване и добри характеристики като изложение, разпределение и етажност. Това се дължи на високото търсене, което често изпреварва предлагането.

"Толкова много се строи, но има и толкова голямо търсене. Повечето строители, особено отвърдените, които от години вече имат десетки сгради зад гърба си, продават още по време на строителството," обяснява Бочев.

Той съветва потенциалните купувачи да се включват в процеса на закупуване още по време на строителството, ако искат да имат по-голям избор. В противен случай, след завършването на сградата, опциите се ограничават до останалите непродадени имоти или вторичния пазар.

Относно спекулациите за възможен "балон" на пазара на недвижими имоти, Бочев е категоричен, че такъв няма. Той аргументира позицията си с факта, че търсенето в момента надвишава предлагането, а цените не се надуват изкуствено.

"Хората търсят имоти, искат да влагат парите си в имоти," подчертава председателят на Националното сдружение на недвижими имоти, обяснявайки естествения характер на текущата пазарна ситуация.

Въпреки предизвикателствата пред купувачите, експертът не вижда признаци за нездравословно развитие на пазара. Напротив, той смята, че настоящата динамика отразява реалното търсене и предлагане в сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Дрън, дрън
    Хайде малко реализъм. Досега тук-там някой имаше по някой декар нивица и дори амуджите си купиха жилища из Русе /и страната/. Да ама понеже земицата приключи, вече няма свежи парици за тухли и панели. Понеже имам едни 40 декарчета, проверих - че то цената е с 30% надолу, а и няма много купувачи. Не си струва. Тааа, чакайте да се повишават цените, но не и преди едно "бум". Пък който се е набълбукал с кредити - мъка ми е.
  • 2
    1
    цените
    на имотите растат, защото сивите пари няма как да се узаконят след въвеждане на еврото, коя банка ще смени 1 000 000 лв за евро занесени в чувала ? Така сега се купуват имоти без значение цената със 20 000 лв деларирани и 200 000 евро кеш. След еврото ще се продат и и ще осребрят крадените пари или придобити от продажбана бело и лепило. И като почнат да осребряват имотите с цените ще стане една ......Нали се сещате , че една двустайна панелка в Перник север / София юг/ няма как да има реална цена 180 000 евро и за пълен ремонт.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари