Букурещ изпреварва София по жизнен стандарт въпреки високите лихви по кредитите

1

Магазини в Русе зареждат хранителни стоки от Румъния, защото са по-евтини

От първи януари 2025 година минималната работна заплата в Румъния ще достигне 4050 леи (1591 лева), докато в България тя ще бъде 1077 лева. Разликата от над 50% се запазва устойчива, тъй като северната ни съседка следва стриктно правилото минималното възнаграждение да представлява половината от средната заплата за страната.

Разполагаем доход на европейско ниво

Според проучване на GfK, средногодишният разполагаем доход на жителите на Букурещ достига 18 500 евро, изравнявайки се със средното ниво в Европейския съюз. За сравнение, в София този показател не надхвърля 16 000 евро, пише 24 часа. Интересен факт е, че румънската столица, с население от около два милиона души, изпреварва дори Виена по БВП на глава от населението при отчитане на паритета на покупателната способност.

Транспорт и горива

Градският транспорт в Букурещ е значително по-евтин от този в София. Транспортните предприятия в румънската столица са държавна собственост и получават сериозни субсидии от бюджета. В същото време, цените на горивата в Румъния са по-високи, поради три последователни увеличения на акциза през текущата година - през януари, април и юли.

Жилищен пазар и ипотечни кредити

Жилищният пазар в двете столици показва сходни тенденции при цените на имотите, с годишно поскъпване между 11% и 17%. Съществена разлика се наблюдава при ипотечното кредитиране - средната лихва по жилищните заеми в Румъния достига 7,19%, докато в България тя е около 2,7%.

Храни и потребителски стоки

Хранителните продукти в Букурещ са по-достъпни благодарение на преференциалната ставка от 9% ДДС, при стандартна ставка от 19%.

Това е причината по-малки магазини в Русе например да зареждат хранителни стоки от Румъния.

За русенци, които често прескачат до румънската столица, е изгодно да пазаруват там за по-дълъг период от време. За покупки на едро румънската столица е изключително подходяща, защото там молове, разположени близо до околовръстното, предлагат голямо разнообразие от стоки, и то на всякакви световни брандове.

Много от тях имат производствени бази в Румъния и това е причината перилните и почистващи препарати, а и много други стоки за домакинството да струват по-евтино там, отколкото тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Малкия Париж
    Букурещ имаше амбицията да бъде малкия Париж на Балканите. И май му се получава. Има си Дворец. Има си Шан-з-Елизе . Има си Триумфална Арка. Румъните се имат за наследници на древните римляни .
  • 5
    4
    Иван Класнич
    Букурещ е с класи над Шопия.
  • 3
    3
    Галюн таймс
    Шенген имам предвид...или забрави-пакетно България и Румъния ли да се движат...или поотделно....бързо се забравя еййй... ;-)
  • -3
    2
    До 1
    Какво имаш предвид? България и Румъния подписват официално през 2005 г. присъединяването ни към ЕС, като това става факт на 1.01.2007 г.
  • 5
    1
    Галюн таймс
    А бяха времена,когато един банкянски "титан на мисълта " ви кандърдисваше,как румънците ни дърпали назад...смехории...тези,затова са непрекъснато в България или минават през нея-защото "ни дърпат назад"..."Калиакра"(масла,маргарини) даже не издържа и избяга в Румъния ...толкова сме издухани,че няма накъде вече... ;-(
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари