Експерт: 6300 са рисковите места за продажба на райски газ

0
Законодателни промени са само първата стъпка към решаване на проблема
Законодателни промени са само първата стъпка към решаване на проблема Снимка: БНР

Законодателни промени са само първата стъпка към решаване на проблема

В България има над 6300 питейни заведения и барове, които се считат за рискови места за продажба на диазотен оксид на непълнолетни.

Наскоро приетите законодателни промени, забраняващи продажбата на райски газ на физически лица, са важна стъпка в борбата с нарастващата употреба на това вещество сред младежите. Въпреки това, експерти подчертават, че само законови ограничения и контрол не са достатъчни за решаването на проблема.

Габриела Руменова, създател на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите", споделя своето мнение пред БНР относно новите разпоредби в Закона за здравето. Тя подчертава необходимостта от комплексен подход, включващ превенция и активна комуникация за разясняване на рисковете и последиците от употребата на диазотен оксид.

"Вярвам, че има такъв проблем. Че той вече е добил сериозни мащаби и че институциите правят опити да се справят с него," казва Руменова. "Когато в едно общество се идентифицира проблем, се създава законодателство, посочват се контролни органи и се определят санкции за нарушителите. Но винаги – на по-ранен или по-късен етап, се стига до извода, че само законово регламентиране и само контрол не са достатъчни, защото така ние по-скоро се борим с последиците от проблема."

Експертът по комуникации и потребителско право подчертава важността на изследването на проблема в дълбочина и залагането на превенцията като ключов елемент в борбата с разпространението на райския газ.

Ролята на обществото и влиятелните личности

Руменова дава примери за позитивно влияние чрез действията на обществено известни личности и обикновени граждани:

  1. Видеото на Димитър Бербатов, в което той отправя забележка към младежи, които се подават от движещ се автомобил.
  2. Споделянето на видеа в социалните мрежи от граждани, които показват и порицават шофьори, употребяващи райски газ зад волана.

"Това е по-силното, което можем да направим ние като общество – да се противопоставим като възрастни хора, като представители на медиите, на институциите и да обясним на подрастващите, че дори дадено явление да им изглежда модерно, престижно, ако то крие рискове, няма да доведе до нищо добро за тяхното здраве, развитие и бъдеще," добавя тя.

Значението на семейството и средата

Руменова подчертава ключовата роля на семейството и обкръжението на младежите в превенцията на употребата на райски газ:

  • Изграждането на родителски авторитет
  • Положителни примери от успешни връстници
  • Насърчаване на смислени занимания и хобита

"С такова възпитание, дори да е направило грешната стъпка в неправилната посока, детето ще е уверено, че може да дойде при нас и да разчита, че ние ще застанем до него и заедно ще извървим пътя назад да го върнем там, където трябва да бъде, за да продължи накъдето го чака истинският успех," споделя експертът.

Ограниченията на забраната и контрола

Руменова обяснява, че само забраната и контролът не са достатъчни за решаването на проблема:

  • Невъзможно е да се осигури постоянно наблюдение на всички рискови места
  • Търсят се алтернативни начини за разпространение (заведения, улични продажби, доставки до дома)
  • В България има над 6300 категоризирани бара и питейни заведения, които са потенциални рискови места за продажба на диазотен оксид

Баланс между ограничения и медицински нужди

Относно възможността за продажба на райски газ между търговци, Руменова подчертава необходимостта от баланс:

  • Диазотният оксид е необходим за медицински манипулации
  • Важно е да се осигури наличност за легитимни медицински и кулинарни цели
  • Необходимо е ясно регламентиране на условията за продажба и употреба

В заключение, експертът подчертава, че ефективното справяне с проблема изисква комплексен подход, включващ законодателни мерки, строг контрол, активна превенция и обществена ангажираност. Само чрез съвместни усилия на институции, медии, родители и млади хора може да се постигне реален напредък в ограничаването на употребата на райски газ сред подрастващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари